Situația în care noua Lege a pensiilor ar putea să nu mai fie aplicată. Augustin Zegrean: Ar trebui să pice la CCR, dar nu tot ce e rău e neconstituțional (VIDEO)

Publicat: 28 08. 2024, 17:21
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale (CCR), a explicat miercuri, pentru B1 TV, condițiile în care controversata nouă Lege a pensiilor poate ajunge pe masa CCR, astfel încât să existe șanse să fie declarată neconstituțională și să nu mai fie aplicată în parte sau în integralitate. Zegrean a ținut să precizeze, totuși, că dacă o lege e proastă nu înseamnă automat că e neconstituțională.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Condițiile în care noua Lege a pensiilor ar putea fi declarată neconstituțională

Întrebat dacă e constituțional faptul că o parte din pensionari au primit decizii de recalculare pe minus, Augustin Zegrean a răspuns: „Nu decizia e de vină, decizia respectă legea. Dacă decizia respectă legea, degeaba îi trimiteți pe oameni la justiție, că n-are ce să le facă judecătorul. Judecătorul nu poate să modifice leega, judecătorul poate să verifice doar dacă modul de calcul care apare în decizie respectă formula din lege. Dacă legea e proastă și legea dă drumul să se întâmple așa ceva, atunci numai la Curtea Constituțională poate să apeleze, numai CCR poate să spună dacă o lege e sau nu constituțională și dacă spune că nu e constituțională, legea va fi pusă deoparte. Nu se va mai aplica acel articol din lege despre care va considera că e neconstituțional sau toată legea. Problema e că oamenii, ca să ajungă la CCR, trebuie întâi să dea în judecată și la instanță să formuleze o excepție de neconstituționalitate, instanța să constate dacă îndeplinește condițiile de a fi trimisă la CCR, sesizată CCR, și abia apoi va merge la CCR. Acolo lucrurile vor dura foarte mult, că acolo se judecă acum dosare din 2019-2020, nu au posibilitatea să sară peste ele”.

Unde e „drama cea mai mare” cu noua Lege a pensiilor

Despre situația celor care lucrează în condiții grele și care abia de acum urmează să iasă la pensie, în baza noii formule de calcul, Zegrean a afirmat: „Acolo va fi drama cea mai mare, că cei care vin la pensie o să fie foarte supărați. Nu au ce să facă! Dacă legea așa prevede, asta se aplică. Nu sunt vinovați cei de la Casa de pensii pentru calculele acestea, ei trebuie să aplice legea și atâta tot. Dacă cineva e nemulțumit de lege, trebuie să se adreseze CCR pe calea pe care am spus-o și ei trebuie să spună dacă legea e sau nu constituțională. Dar nu tot ce e rău e neconstituțional”.

Augustin Zegrean a mai declarat că o altă cale este ca asociațiile care reprezintă minerii, de exemplu, sau o persoană particulară oarecare să se adreseze Avocatului Poporului, care poate invoca o excepție de neconstituționalitate în fața CCR, chiar fără să existe un proces, și, din nou, CCR va trebui să se pronunțe, iar de data aceasta cu prioritate.