Situația în care noua Lege a pensiilor ar putea să nu mai fie aplicată. Augustin Zegrean: Ar trebui să pice la CCR, dar nu tot ce e rău e neconstituțional (VIDEO)

Situația în care noua Lege a pensiilor ar putea să nu mai fie aplicată. Augustin Zegrean: Ar trebui să pice la CCR, dar nu tot ce e rău e neconstituțional (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale (CCR), a explicat miercuri, pentru B1 TV, condițiile în care controversata nouă Lege a pensiilor poate ajunge pe masa CCR, astfel încât să existe șanse să fie declarată neconstituțională și să nu mai fie aplicată în parte sau în integralitate. Zegrean a ținut să precizeze, totuși, că dacă o lege e proastă nu înseamnă automat că e neconstituțională.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Condițiile în care noua Lege a pensiilor ar putea fi declarată neconstituțională

Întrebat dacă e constituțional faptul că o parte din pensionari au primit decizii de recalculare pe minus, Augustin Zegrean a răspuns: „Nu decizia e de vină, decizia respectă legea. Dacă decizia respectă legea, degeaba îi trimiteți pe oameni la justiție, că n-are ce să le facă judecătorul. Judecătorul nu poate să modifice leega, judecătorul poate să verifice doar dacă modul de calcul care apare în decizie respectă formula din lege. Dacă legea e proastă și legea dă drumul să se întâmple așa ceva, atunci numai la Curtea Constituțională poate să apeleze, numai CCR poate să spună dacă o lege e sau nu constituțională și dacă spune că nu e constituțională, legea va fi pusă deoparte. Nu se va mai aplica acel articol din lege despre care va considera că e neconstituțional sau toată legea. Problema e că oamenii, ca să ajungă la CCR, trebuie întâi să dea în judecată și la instanță să formuleze o excepție de neconstituționalitate, instanța să constate dacă îndeplinește condițiile de a fi trimisă la CCR, sesizată CCR, și abia apoi va merge la CCR. Acolo lucrurile vor dura foarte mult, că acolo se judecă acum dosare din 2019-2020, nu au posibilitatea să sară peste ele”.

Unde e „drama cea mai mare” cu noua Lege a pensiilor

Despre situația celor care lucrează în condiții grele și care abia de acum urmează să iasă la pensie, în baza noii formule de calcul, Zegrean a afirmat: „Acolo va fi drama cea mai mare, că cei care vin la pensie o să fie foarte supărați. Nu au ce să facă! Dacă legea așa prevede, asta se aplică. Nu sunt vinovați cei de la Casa de pensii pentru calculele acestea, ei trebuie să aplice legea și atâta tot. Dacă cineva e nemulțumit de lege, trebuie să se adreseze CCR pe calea pe care am spus-o și ei trebuie să spună dacă legea e sau nu constituțională. Dar nu tot ce e rău e neconstituțional”.

Augustin Zegrean a mai declarat că o altă cale este ca asociațiile care reprezintă minerii, de exemplu, sau o persoană particulară oarecare să se adreseze Avocatului Poporului, care poate invoca o excepție de neconstituționalitate în fața CCR, chiar fără să existe un proces, și, din nou, CCR va trebui să se pronunțe, iar de data aceasta cu prioritate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)