Site-ul G4Media a fost ținta unui atac informatic masiv de tip DDoS. Vizate au fost o secțiune din site și un articol care dezvăluia că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor privind teza sa de doctorat.
Atacul a început miercuri seară, în jurul ore 21.10, și a continuat și joi dimineață. Compania de hosting a identificat SUA ca sursă principală de trafic pe baza IP-urilor.
Presslabs, compania care furnizează serviciul de găzduire al site-ului G4Media, a explicat că atacul a constat în trimiterea unui număr imens de cereri de accesare a site-ului, în jur de 10 milioane în 10 minute. Vârfurile au atins aproape 30.000 request-uri/secundă. În total, în 12 ore au fost peste 600 de milioane de cereri de accesare a site-ului.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut măsuri de urgență de la instituțiile responsabile: „Guvernul ia toate măsurile necesare de a proteja libertatea de exprimare și libertatea presei. Democrația noastră depinde de funcționarea presei independente și trebuie să o protejăm. Orice atac la adresa presei vizează valorile de bază ale societății noastre”.
G4Media a relatat pe larg despre acuzațiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a premierului Ciucă, precum și despre încercările acestuia, reușite până acum, de a bloca în instanță verificarea tezei de către CNATDCU, singura instituție abilitată să facă acest lucru.
Există numeroase suspiciuni legate de verdictele obținute de liderul PNL în instanță. O primă decizie favorabilă lui a fost pronunțată de judecătoarea Ionela Tudor, care în motivarea deciziei sale s-a apucat să facă politică. Ea a scris că e nevoie de stabilitate în perioada de criză pe care o traversăm. Mai mult, judecătoarea a scris că e posibil ca imaginea lui Ciucă să fie prejudiciată.
Iar judecătorul Marius Iosif, care a anulat sesizările de plagiat în cazul tezei lui Ciucă, s-a pensionat la scurt timp după pronunțarea hotărârii. Există dubii în privința obiectivității sale, dat fiind că, de-a lungul timpului, a ocupat funcții în care a fost numit chiar de miniștri PNL ai Justiției.
De asemenea, există suspiciuni că procedura de repartizare aleatorie a dosarului a fost viciată, așa încât dosarul să ajungă chiar la Iosif, judecător apropiat de PNL.
14 ONG-uri au sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu aceste lucruri, dar Inspecția a clasat cazul.
Ulterior, comunitatea Declic a anunțat că a depus plângere penală la DIICOT și că a cerut investigarea modului în care au fost anulate sesizările de plagiat.
Miercuri, G4Media a scris, citând surse multiple, că Parchetul General are în lucru un dosar în care este cercetat modul în care, în luna aprilie, la Curtea de Apel București, a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului în care Ciucă a obținut verdictul favorabil din partea judecătorului Marius Iosif.
Procuror de caz ar fi Mihaiela Iorga Moraru, magistrat care a dobândit notorietate în spațiul public în 2017, când activa în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) şi a avut un conflict cu şefa ei, Laura Codruţa Kovesi. În 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Iorga Moraru pentru favorizarea făptuitorului şi fals, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal. Peste câteva luni, Înalta Curte a anulat rechizitoriul DNA.