Sindicatele, despre noul Cod al Muncii: Legalizează sclavagismul

Publicat: 18 02. 2011, 18:44
Foto: evz.ro

Liderul „Cartel Alfa” , Bogdan Hossu, a declarat vineri că noul Cod al Muncii reprezintă o formă de sclavagism, pentru că patronul poate concedia colectiv oricând, iar a doua zi să angajeze alte persoane.

Sindicalistul a precizat că prin modificările dorite de Guvern la Codul muncii, relaţia dintre angajat si angajator înclină balanţa doar în interesul celui din urmă, acesta putând concedia salariatii oricând, lucru prevăzut în noua formulă a Codului Muncii. Astfel se ajunge la o nouă definiţie a slavagismului, menţionează Hossu.

„Vom ajunge să fim daţi afară din UE, conceptele respective nu au nimic de-a face cu directivele europene”, adaugă Bogdan Hossu.

Membrii Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) resping, fără drept de apel, noul Cod al Muncii propus de guvernanţi. CSDR consideră că prin acest proiect salariaţii devin sclavii propriilor contracte de muncă.

Membrii confederaţiei susţin că prin modificările propuse, angajaţii nu vor mai avea nici o protecţie din partea sindicatelor în timp ce contractele colective de muncă vor fi incheiate doar in interesul angajatorilor.

Noul proiect al Codului muncii propune, printre alte măsuri considerate inacceptabile de către sindicate, dreptul angajatorului de a impune oricând salariatilor să stea peste program fără acordul lor. 

Preşedintele “Cartel Alfa” a anunţat că luni toate confederaţiile vor decide asupra unor metode de protest multe mai violente decât până acum. Membrii afiliaţi ai CSDR vor convoca Consiliul National in sedinţă extraordinară pe 21 februarie, pentru a hotărî acţiunile de protest ce se impun.

“Se pare că numai protestele sau ieşirea lumii cu pietre şi bâte în stradă sunt singura formă care poate rezolva în România de astăzi, pentru că guvernanţii au rămas la mentalitatea feudală, neînţelegând că pacea socială înseamnă construcţia unui dialog social”, arată Hossu.

Premierul Emil Boc a anunţat vineri, că există posibilitatea ca Guvernul să îsi asume răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii. Decizia finală va fi luată după discuţiile din Coaliţie şi Senat.