Sindicatele amenință cu greva generală. Bărăscu (SANITAS): „Vrem să găsim soluții împreună cu ceilalți bugetari, lucru care nu s-a mai întâmplat” / Tomac (PMP): „Guvernanții se joacă de-a politica, nenorocesc această țară” (VIDEO)

Sindicatele amenință cu greva generală. Bărăscu (SANITAS): „Vrem să găsim soluții împreună cu ceilalți bugetari, lucru care nu s-a mai întâmplat” / Tomac (PMP): „Guvernanții se joacă de-a politica, nenorocesc această țară” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă se așază la masa negocierilor cu liderii marilor sindicate din România. Întâlnirea va avea loc pe fondul amenințărilor cu proteste ale liderilor sindicali, nemulțumiți de măsurile luate în calcul de Guvern în vederea reducerii cheltuielilor bugetare.

Tot pe parcursul zilelor următoare, Guvernul ar urma să adopte și Ordonanța de Urgență care include aceste măsuri. Ele ar trebui să acopere o gaură din buget de 20 de miliarde, gaură despre care tot Guvernul spune că nu există.

Tomac: Ministrul Câciu (PSD) a construit intenționat un buget greșit. PNL va ieși extrem de șifonat

Opoziția face acuzații grave la adresa coaliției de guvernare. Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe, intenționat a construit bugetul în mod greșit, dar din această situație PNL va fi cel care va ieși prost.

„Ministrul PSD al Finanțelor, domnul Câciu, a construit în mod intenționat greșit un buget, proiecțiile au fost greșite, și acum evident scot la iveală aceste găuri care sunt foarte mari și în lipsa resurselor generează obligații din partea Guvernului de a ajusta tăieri mari.

PNL va ieși extrem de șifonat, dar și-a asumat acest parteneriat cu PSD și trebuie să plătească. Iar după ce vor face rocada, brusc vor apărea și resurse, brusc vor începe să apară bani pe care astăzi îi taie”, a declarat Tomac, pentru B1 TV.

Potrivit liderului PMP, resursele financiare ar proveni din împrumuturi externe, ceea ce, pe termen-lung, ar duce la un scenariu și mai sumbru. Dar PSD-iștilor nu le pasă de asta, ci urmăresc strict interesele lor politice.

„S-a construit o proiecție bugetară greșită, pentru a li se pune în spate liberalilor întreaga această situație complicată prin care trece țara, ei se joacă de-a politica pe destinul a milioane de români. Asta este crudul adevăr.

Și cred că după ce vor face rocada vor începe din nou să împrumute bani, fără limită, cu dobânzi uriașe, încercând să împingă pomeni electorale pentru că anul 2024 va fi anul pomenilor electorale.

Nenorocesc această țară, o condamnă în continuare la sub-dezvoltare”, a declarat președintele PMP.

Leonard Bărăscu (SANITAS) denunță „politica anti-bugetari”

Nu de aceeași părere sunt și liderii sindicatelor, care vor să discute cu premierul Nicolae Ciucă pe tema reducerilor de cheltuieli. Sindicaliștii, ei înșiși adeseori plătiți cu salarii imense, anunță însă că nu se așteaptă ca întâlnirea cu premierul să aiba vreun rezultat.

„Vrem să mergem direct în stradă, vrem să găsim niște soluții împreună și cu ceilalți bugetari, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Dar suntem dispuși să facem lucrul acesta pentru că și colegii din învățământ, și cei din administrație sunt în aceiași politică anti-bugetari și un buget, așa cum spunea dl Tomac, nu știu cum a fost făcut, bun, prost, cineva să-și asume și să spună ”domnule, asta este, haideți să găsim soluții!””, a declarat Leonard Bărăscu, președinte SANITAS

Liderii sindicali au mai afirmat ca sunt hotărâți să declanșeze inclusiv o grevă generală: „Mergem direct în grevă generală, așa cum au spus colegii noștri, pentru că nu înseamnă decât să cheltuim bani, să-și bată joc de noi, să stăm în stradă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`