Sindicaliștii RATB: Flota regiei s-a redus cu o treime, iar situația s-ar putea agrava dacă nu vor fi alocate fondurile necesare reparațiilor

Publicat: 06 08. 2013, 13:05

Numărul mijloacelor de transport în comun din Capitală scade de la o lună la alta. Tot mai multe autobuze, tramvaie şi troleibuze se defectează şi rămân în garaje, pentru că RATB nu a primit de la Primăria Capitalei banii necesari reparaţiilor. Din acest motiv bucureştenii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute în staţii, în plină caniculă. Sindicaliştii din RATB susţin că flota regiei s-a redus cu o treime, iar situaţia s-ar putea agrava, dacă în câteva luni nu vor fi alocate fondurile necesare reparaţiilor.

Sindicaliştii din RATB se plâng că nu mai pot asigura numărul necesar de autobuze, troleibuze şi tramvaie pentru transportul călătorilor pentru că o mare parte dintre ele sunt nefuncţionale.

Noi avem în momentul de față peste 300 de vehicule care sunt imobilizate, practic din cauza lipsei bazei materiale, a pieselor, nu mai pot fi scoase în circulație. Sunt cam 130 de autobuze, 100 de tramvaie și în jur de 30 de troleibuze”, a declarat vasile Petrariu, vicepreședintele Sindicatului Transportatorilor din București.

Angajaţii regiei spun că s-a ajuns în această situaţie gravă după ce Municipalitatea a alocat pentru întreţinerea vehiculelor din dotare doar 23 de milioane de lei , în loc de 80 de milioane, cât era necesar.

Dacă nu se întâmplă ceva în luna septebrie, o rectificare bugetară, vom avea mari probleme spre sfârșitul anului. Din septembrie trebuie să majoram parcul, trebuie să facem pregătirea parcului pentru iarnă, trebuie să asigurăm căldura în vehicule. Estimăm că dacă se va continua aşa, această lipsă de bani, vom mai pierde încă o sută, o sută și ceva de autovehicule”, a precizat Petrariu.

Din cauza acestei situaţii bucureştenii ajung să aştepte în staţii şi câte 20 de minute până la sosirea unui mijloc de transport în comun. Asta în condiţiile în care temperaturile depăşesc pragul caniculei, iar oamenii nu au unde să se adăpstească de soare, ploaie sau vânt.

Situaţia este şi mai gravă pentru locuitorii din imediata apropiere a Capitalei. În Chitila călătorii aşteptă mult şi bine autobuzele preorăşeneşti ale RATB.

Problemele transportului public bucureştean nu par să se rezolve prea curând. Primarul general Sorin Oprescu a anunţat, la ultima şedinţă a consiliului general ,ca nu va suplimenta bugetul RATB, acesta fiind suficient pâna la finele anului în curs.

Flota Regiei de transport public este alcătuită din 1.333 de autobuze, 513 tramvaie şi 302 troleibuze.

Flota RATB s-a redus cu o treime, iar situația s-ar putea agrava

Embed: