SIE: Variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu un departament din Administrația Prezidențială și cu Secretariatul General al Guvernului

Publicat: 15 06. 2022, 13:44
Foto: sie.ro

Serviciul de Informații Externe (SIE) a transmis că variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și cu Secretariatul General al Guvernului și vor ”parcurge procesele legislative prevăzute de lege”. SIE e condus din 2018 de Gabriel Vlase, numit în funcție la propunere președintelui Klaus Iohannis.

SIE, despre proiectele de legi privind securitatea națională

„În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, a transmis SIE, pentru umbrela-strategica.ro.

Principalele prevederi din proiectele privind securitatea națională

Astfel, un proiect de lege prevede că firmele și cetățenii vor fi obligați să sprijine SRI în operațiune sale, la cererea acestuia. În plus, proiectul dă dreptul SRI să-și înființeze propriile companii. Potrivit altor prevederi, personalul SRI va putea fi anchetat doar de un număr limitat de procurori, perchezițiile la sediul Serviciului vor putea fi făcute doar cu autorizarea președintelui României, iar reținerea sau percheziționarea personalului SRI se va putea face doar cu acordul directorului SRI și în prezența unui jurist al acestuia.

Un alt proiect din pachet prevede că fondurile de cheltuieli operative ale serviciilor secrete nu vor mai putea fi controlate nici de comisiile parlamentare speciale, nici de Curtea de Conturi, ci doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). În acest Consiliu, președintele României va avea cuvântul decisiv dacă nu se realizează consens, arată un alt proiect.

Potrivit unui proiect de data aceasta pentru funcționarea Serviciului de Informații Externe (SIE), cadrele militare din SIE pot fi audiate, percheziționate, reținute sau arestate preventiv numai de procurori militari anume desemnați, iar perchezițiile în sediile SIE pot fi realizate cu mandate date de judecători anume desemnați și cu aprobarea președintelui României.

Proiectele de lege au fost publicate în întregime de către G4Media.

Reacția lui Iohannis la controversele privind legile securității naționale

„Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești, sau altceva. Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate, eronată este și scurgerea acestor prime forme către media”, a reacționat președintele României, pe acest subiect.

Iohannis a reproșat faptul că aceste proiecte au ajuns în spațiul public: „Cineva – și știm cine – a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modificate, vor intra în Parlament, unde specialiștii, comisiile de specialitate, vor interveni și, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate”.