SIE: Hotărârea de Guvern 223/2013 nu era condiționată de avizul CSAT, a respectat circuitul legal
Serviciul de Informații Externe susține că HG 223/2013 privind lista informațiilor secret de stat, criticată de președintele Traian Băsescu, a respectat circuitul legal de avizare, iar aprobarea actului normativ nu era condiționată de avizul CSAT.
SIE a prezentat parcursul elaborării HG 223/2013 și motivele pentru care a fost adoptat actul normativ „dezbătut şi supus aprobării în şedinţa publică a Executivului din data de 30.04.2013”, informează un comunicat remis Mediafax.
Serviciul precizează că în 2002 a întocmit şi supus aprobării Guvernului lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul său de activitate, în aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.
„Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat în timp o serie de vulnerabilităţi în asigurarea protecţiei sediilor, categoriilor de activităţi şi a personalului instituţiei, generate de inopozabilitatea faţă de terţi a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri şi tipuri de activităţi ce se desfăşoară în/de către acestea să fie deconspirate fără ca instituţiile abilitate, în speţă Parchetul, să aibă posibilitatea legală de a întreprinde măsurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE”, explică Serviciul.
De asemenea, precizează că actualizarea listei cuprinzând categoriile de informaţii clasificate secret de stat a fost iniţiată de către SIE.
Demersul a fost realizat în baza aceluiaşi temei legal, respectiv art.22 din Legea 182/2002 care prevede că „Listele cuprinzând informaţiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau deţinute de autorităţile ori de instituţiile publice, se aproba şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului”.
Serviciul de Informaţii Externe (SIE) mai susţine că Hotărârea de Guvern 223/2013 privind lista informaţiilor secret de stat nu extinde, cum a susţinut preşedintele Traian Băsescu, ci restrânge categoriile de personal protejate la nivel de secret de stat. SIE menționează că ”în privinţa statutului personalului SIE, modificarea adusă de HG nr.223/2013 nu reprezintă o extindere, ci o restrângere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat”. Serviciul precizează că ”nevoia acestei precizări explicite, care particularizează prevederile legale în materie, a fost generată de situaţiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat în ultimii 10 ani, când peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi, situaţie de natură să producă prejudicii majore SIE, în condiţiile în care personalul este resursa cea mai importantă a Serviciului iar deconspirarea unui ofiţer atrage după sine deconspirarea acţiunilor SIE şi implicit, afectarea intereselor României sau ale partenerilor săi strategici”.
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.