Sibiu: Diagnosticarea persoanelor care suferă de boala Lyme în urma muşcăturii de căpuşă este blocată
Diagnosticarea persoanelor care suferă de boala Lyme în urma muşcăturii de căpuşă este blocată la Sibiu. Şi asta din lipsa banilor necesari pentru achiziţionarea kiturilor de prelevare a probelor. Zeci de localnici suspectaţi că ar suferi de boala Lyme sunt nevoiţi acum să aştepte până vor putea primi un diagnostic exact.
Persoanele care prezintă suspiciuni că au dobândit boala Lyme, în urma muşcăturii de căpuşă, nu vor putea afla diagnosticul exact, dat de examenele de laborator, mai devreme de luna iunie. Testările pe care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu le solicitau nu se mai realizează, după ce kiturile de diagnosticare s-au epuizat şi nu există fonduri pentru achiziţionarea altora noi.
„În acest moment laboratorul DSP nu are kituri pentru testul Elisa, testul care se face pentru depistarea bolii Lyme în faza I. În județul Sibiu am avut în primul trimestru al acestui an 71 de suspiciuni, dintre care s-au confirmat 15 cazuri. În prezent la Institutul de Sănătate Publică din Cluj sunt în lucru 22 de probe de la Sibiu pentru testul Western Blot pentru Lyme stadiul doi sau trei”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Simona Berariu.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu spun că au promisiuni că în următoarea perioadă aceste chituri ar putea ajunge la Sibiu, însă cel mai probabil diagnosticările ar putea fi reluate în iunie, când se primesc banii pentru a doua parte a anului şi se pot aloca astfel sumele necesare cumpărării acestor teste.
În această situaţie, reprezentanţii Direcţia de Sănătate Publică Sibiu au hotărât ca medicii să treacă la administrarea de medicamente dacă pacientul înţepat de căpuşe are simptome care să indice prezenţa bacteriei Borellia.