Şi-a cumpărat Microsoft bunăvoinţa unor lideri de opinie? Marile voci anti-corupție evită să critice companiile de peste ocean

Şi-a cumpărat Microsoft bunăvoinţa unor lideri de opinie? Marile voci anti-corupție evită să critice companiile de peste ocean

Companiile de peste ocean par a fi scăpat de criticile celor care susțin lupta anti-corupție deși cel mai complex dosar de corupție din ultimii ani din România se referă, în special, la licențele Microsoft. Microsoft a investit bani buni în perioada desfășurării contractelor sale în cele mai cunoscute voci anti-corupție, care acum tac atunci când vine vorba de manevrele Microsoft în România, potrivit stiriprsurse.ro.

Unul dintre motive este acela că  ”intelectualii lui Băsescu” au făcut parte din privilegiații sponsorizați de Microsoft România în perioada 2003-2006. Printre aceștia Microsoft se numără nume grele precum Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăeș sau actualul ambasador al României la Chișinău, Marius Lazurca. Maestrul de ceremonii și intermediarul legăturii intelectualilor cu Microsoft a fost Ioan T. Morar. O descriere a felului cum funcționa această operațiune scumpă de promovare a Microsoft o găsim chiar la unul din participanți, Mircea Mihăeș, într-un articol din România Literară nr. 47 din 2004.

Legătura Microsoft cu grupul de susținători al lui Traian Băsescu, care au fost numiți în funcții la Institutul Cultural Român sau în diplomație, s-a concretizat în conferințe ținute în toată țara și în cărți publicate de Humanitas, editura lui Liiceanu. Andrei Pleșu a dialogat efectiv despre rolul Microsoft în lume la conferința ”Despre inimă” din 8 decembrie 2006, fiind cea de-a 18-a conferință Microsoft. În cadrul acestei conferințe, Pleșu dialoghează cu CEO Microsoft România de la acea vreme, Silviu Hotăran.

Perioada desfășurării conferințelor companiei coincide cu cea contractelor în care Microsoft are rolul principal în România. Deocamdată nimeni nu a cercetat câți bani a cheltuit compania în a-și asigura o imagine bună sau protecția vizavi de activitățile sale. Concluzia ar fi aceea că dosarul Microsoft pare a fi despre oricine altcineva, numai despre Microsoft nu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`