Parlamentul României s-a reunit, luni, în sesiunea extraordinară convocată ca urmare a manifestaţiilor din stradă care au loc de mai bine de zece zile. Scopul şedinţei este detensionarea situaţiei politice şi sociale.
După mai multe şedinţe desfăşurate luni dimineaţă, se pare că liderii USL au convenit să recurgă la grevă parlamentară, urmare a refuzului coaliţiei de guvernare de a accepta solicitările Opoziţiei, conform unor surse din Uniune citate de Mediafax. În timpul grevei parlamentare, care ar urma să dureze 30 de zile, parlamentarii USL nu şi-ar mai ridica indemnizaţiile, ci doar suma forfetară.
O decizie clară nu a fost luată deocamdată. Conducerile celor trei partide se vor întâlni din nou la finalul şedinţei extraordinare a Parlamentului, au mai declarat sursele citate.
Liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin s-au întâlnit, luni dimineaţă, cu Dan Voiculescu, înaintea Birourilor Permanente reunite ale PSD şi ACD. Aceştia au discutat despre posibilele măsuri de protest ale Opoziţiei, variantele fiind demisia în bloc a parlamentarilor, plecarea într-un concediu fără plată a parlamentarilor Opoziţiei sau un pact politic pentru demisia Guvernului.
Vezi AICI mai multe despre întâlnirea liderilor USL
În debutul şedinţei extraordinare de luni, senatorul Mircea Geoană a propus ca preşedintele Traian Băsescu să fie invitat în plenul Parlamentului marţi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor.
„Cred că este important ca domnul Băsescu să iasă din izolarea splendidă de la Cotroceni şi să vină şi să ne spună care sunt soluţiile politice pe care le are în vedere pentru a depăşi acest moment extraordinar de complicat pentru ţară. Anticipate, alegeri comasate sau nu, ce formulă politică are în vedere. Şi cred că am putea să mai facem ceva, un început de tradiţie în România, eventual să stabilim o regulă, că în fiecare an de 24 ianuarie, de o zi a Unirii Principatelor, acest preşedinte şi viitorul preşedinte şi viitorii preşedinţi să aibă în Parlament un discurs despre starea naţiunii”, a spus Mircea Geoană.
Ulterior, premierul Emil Boc a ţinut un discurs în Parlament, în care a vorbit despre necesitatea măsurilor luate de guvernul pe care îl conduce, dar şi despre lipsa de soluţii din partea Opoziţiei.
Vezi AICI declaraţiile făcute de premierul Emil Boc în Parlament
Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară, pentru două zile, în 23 ianuarie, de la ora 13.00 şi în 24 ianuarie, de la ora 11.00. Şedinţa extraordinară a început cu o întârziere de aproape jumătate de oră şi este condusă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga. 341 de parlamentari, din totalul de 465, şi-au anunţat prezenţa la această şedinţă.
Mai multe zeci de persoane asistă de la balcoanele din sala de plen. Potrivit staff-ului tehnic citat de Mediafax, solicitarea de acces a fost formulată de către grupul PDL.
Din partea Guvernului, în Parlament sunt prezenţi premierul Emil Boc şi miniştrii Internelor, Traian Igaş, Educaţiei, Daniel Funeriu, Culturii, Kelemen Hunor, Dezvoltării, Elena Udrea, Transporturilor, Anca Boagiu, Muncii, Sulfina Barbu.
Vezi AICI mai multe detalii despre sesiunea extraordinară a Parlamentului