Ordonanţa de Urgenţă care diferenţiază indemnizaţiile acordate mamelor în funcţie de durata concediului de creştere, un an sau doi ani a fost adoptată tacit de Senat, miercuri.
Iniţial, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copilului primise raport negativ din partea Comisiei de muncă, familie şi protecţie socială.
Ordonanţa de urgenţă stabileşte că mamele care optează pentru un concediu de creştere cu durată de un an beneficiează de o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mare de 3.400 de lei. Mamele care optează pentru un concediu de creştere cu o durată de doi ani beneficiează de o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mare de 1.200 de lei.
Ordonanţa stabileşte că în ambele cazuri, indemnizaţia lunară nu poate fi mai mică de 600 de lei.
Pentru că termenul de adoptare tacită a proiectului de lege se împlineşte miercuri, 23 februarie, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că ordonanţa va merge la Camera Deputaţilor, în forma propusă de Executiv.
Mamele sunt îngrijorate în privinţa locurilor de muncă
Reprezentantele “Mame pentru mame” se tem că parinţii ar putea rămâne fără serviciu daca îşi exercită dreptul la concediu de creştere al copilului.
Organizaţia susţine că noua formulă a Codului Muncii nu mai prevede nici un fel de măsură de protecţie a locului de muncă pentru mamele care pleacă in concediu de creştere a copilului.