Senatul a adoptat proiectul de lege al Alinei Gorghiu prin care le e suspendat contractul de muncă profesorilor urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru fapte de violenţă sau de natură sexuală
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege inițiat de Alina Gorghiu (PNL) ce prevede suspendarea contractului de muncă în cazul profesorilor pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală din cauza unor fapte de violenţă sau de natură sexuală sau pentru cei care sunt deja trimişi în judecată.
Proiect: Contract de muncă suspendat în cazul profesorilor care hărţuiesc elevii
„O persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esenţial al cadrului didactic în procesul de formare şi educare a elevilor cade în derizoriu”, a transmis senatorea Alina Gorghiu.
Gorghiu a punctat că acum există o lacună în legislație, în sensul în care angajații din școli urmăriți penali sau chiar trimiși în judecată pentru fapte de violenţă sau de natură sexuală rămân să lucreze în unitățile de învățământ ca și cum nu s-a întâmplat nimic.
„Este imoral? Da. De ce se întâmplă aşa ceva? Pentru că legea permite în cazul personalului didactic şi nedidactic din şcoli, spre deosebire de legislaţia cu privire la funcţionarii publici, magistraţi sau poliţişti, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situaţii asemănătoare. Rolul Legislativului este esenţial. Astăzi, prin votul senatorilor, am eliminat vidul legislativ”, a mai transmis senatoarea PNL.
Proiectul instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă:
- la iniţiativa conducătorului unităţii/instituţiei de învăţământ, dacă faţă de o persoană angajată s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau de natură sexuală;
- de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituţie de învăţământ este trimisă în judecată pentru faptele menţionate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
- tot de drept, dacă faţă de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu.
Alina Gorghiu a mai precizat că dacă persoana în cauză a fost achitată prin hotărâre definitivă, îşi reia activitatea şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Proiectul de lege urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților.