Senatul a adoptat inițiativa USR prin care asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități grave beneficiază de aceeași creștere salarială ca asistenții profesioniști

Senatul a adoptat inițiativa USR prin care asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități grave beneficiază de aceeași creștere salarială ca asistenții profesioniști
Sursa foto: Diana Buzoianu / Facebook

Senatul României a votat astăzi inițiativa legislativă USR prin care asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități primesc majorarea de care, deja, angajații profesioniști beneficiază.

Inițiatorul proiectului legislativ, senatorul Ștefan Pălărie, arată că în România sunt peste 90.000 de persoane cu dizabilități grave care au nevoie de asistenți personali, a căror muncă nu se oprește după opt ore și care trebuie să beneficieze de aceleași creșteri salariale ca asistenții profesioniști.

„Astăzi, USR a avut o reușită cu adevărat extraordinară: a transformat un vot negativ de comisie într-un vot unanim favorabil pentru o lege USR de corecție a legii unice a salarizării. Prin această nouă lege se elimină o inechitate groaznică, condamnarea la sărăcie și suferință a asistenților personali care au grijă acasă de copii sau vârstnici cu dizabilități și care astăzi au un nivel de salarizare aflat sub pragul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Prin votul aproape unanim al Senatului, această inechitate semnalizată de petiții semnate de mii de asistenți sociali, dar și de Avocatul Poporului a fost eliminată. Legea merge mai departe în Camera Deputaților de unde ne dorim sa fie adoptată cât mai repede, încheind definitiv un mic efort al parlamentarilor, dar o mare suferință a celor afectați”, afirmă senatorul USR Ștefan Pălărie.

USR consideră că această măsură reprezintă un pas esențial pentru recunoașterea și recompensarea muncii asistenților personali, care joacă un rol vital în susținerea persoanelor cu dizabilități și în oferirea unui sprijin de calitate acestora. Egalizarea veniturilor între asistenții personali și cei profesioniști corectează o nedreptate majoră și asigură condiții echitabile pentru toți lucrătorii din domeniul asistenței sociale, mai ales că majoritatea asistenților personali sunt de cele mai multe ori membri ai familiei, care se ocupă de persoanele cu dizabilități 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

Legea USR corectează Ordonanța de Urgență 19/2024, adoptată în urma protestelor angajaților din sănătate. Această ordonanță prevedea creșterea cu 20% a salariilor de bază pentru personalul din domeniul asistenței sociale și pentru personalul TESA din unitățile și centrele de asistență socială, începând cu luna decembrie 2023. În mod nejustificat, asistenții personali au fost excluși din acest act normativ.

USR a corectat această nedreptate.

Pentru proiectul USR au votat 95 de senatori, cinci au votat împotrivă și unul s-a abținut. Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa merge acum pentru dezbateri și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.

Material susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`