Senatorul USR Dan Lungu: Procesul câștigat de Dorina Lazăr împotriva Primăriei Capitalei, o VICTORIE asupra ABUZURILOR DIN CULTURĂ

Senatorul USR Dan Lungu: Procesul câștigat de Dorina Lazăr împotriva Primăriei Capitalei, o VICTORIE asupra ABUZURILOR DIN CULTURĂ

Senatorul USR Dan Lungu consideră procesul câştigat de fostul manger al Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, împotriva Primăriei Capitalei o victorie asupra abuzurilor din cultură.

În vara anului 2017, Dorina Lazăr a fost concediată de la conducerea Teatrului Odeon, „ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale”, fiind anunțată printr-o scrisoare. (Detalii AICI)

Senatorul USR Dan Lungu s-a alăturat și el celor care, în spiritul corectitudinii, transparenței și respectării legii, a trimis o scrisoare deschisă Primarului Capitalei, Gabrielei Firea,prin care a cerut motivarea acestei decizii injuste și adoptarea imediată a unor demersuri care să rezolve acest conflict cu celeritate.

Scrisoarea a fost dublată și de o interpelare adresată Ministrului Culturii și Identității Naționale, la momentul respectiv Lucian Romașcanu.

Prin interpelarea sa, Dan Lungu îi solicita ministrului Culturii implicarea în soluționarea acestei grave probleme din lumea culturală românească.

Dorina Lazăr a fost mereu o voce a actorilor pe care i-a condus și mă bucur că, în sfârșit, i s-a făcut dreptate. S-a dovedit că cei care și-au dorit atât de mult să o discrediteze, în ciuda tuturor eforturilor lor, nu au izbutit și, deși era limpede de atunci, s-a dovedit acum că toate lucrurile invocate de ei la momentul respectiv, pentru a o demite cât mai urgent, nu au avut nimic de-a face cu realitatea. Abuzurile nu erau doar evidente, ci strigătoare la cer!”, a menționat Senatorul USR Dan Lungu.

Cazul Dorinei Lazăr nu este singular. Și scriitorul Adrian Alui Gheorghe, în calitate de director al bibliotecii „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, a fost supus unui abuz asemănător. El a câștigat, în septembrie anul trecut, procesul intentat Consiliului Județean.

De asemenea, senatorul USR amintește și de cazul scriitorului Vasile Baghiu.

Acesta din urmă, deși cu o vechime de patru ani în care, pe lângă funcția de îndrumător de practică, a avut-o și pe cea de diriginte, la începutul anului școlar 2018 – 2019, conducerea Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț a decis, fără ca decizia să fie bazată pe vreun temei legislativ, ca acesta să nu mai fie numit diriginte. Cazul său, deși semnalat și el prin două interpelări succesive Ministrului Educației Naționale, nu a fost încă soluționat”, arată Lungu într-o postare pe site-ul său.

O altă zonă culturală în care s-a implicat activ senatorul USR de Iași este cea a monumentelor de patrimoniu.

Dintre acestea, subiecte ale interpelărilor susținute de Senatorul Dan Lungu în ședințele Senatului, adresate Ministrului Culturii, au fostCasa lui Marin Preda, Casa lui Constantin Brâncuși – care, în cursul anului trecut, s-a și prăbușit -, Casa din Fălticeni în care a locuit Ion Creangă sau Închisoarea Doftana.

Senatorul USR a trimis adrese, pentru a-și arăta sprijinul și pentru a urgenta identificarea unor soluții prin posibile modificări legislative, Direcțiilor Județene pentru Cultură și Consiliilor Locale, scopul fiind de această dată salvarea unor monumente precumCasa lui Vasile Alecsandri, Monumentul „Fructul Soarelui” din Costinești, galeriile subterane de sub Palatul Cantacuzino-Pașcanu din orașul Pașcani sau clasarea casei în care a locuit poetul Daniel Turcea, la Pitești.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)