Senatorul PSD Daniel Zamfir a vorbit luni, într-o conferință de presă, despre raportul rezultat în urma deplasării la termocentralele Paroșeni și Rovinari din județul Gorj iar viitorul în ceea ce privește energia României pare sumbru în timp ce criza energiei sărăcește Europa.
ȚAstăzi România a ajuns să importe circa 10% din necesarul de energie electrică și importul de cărbune a crescut cu 13,5%. Așadar putem scoate cărbune de aici de la noi, putem produce energie aici la noi dar n-o facem. (…) E nevoie de măsuri rapide, e nevoie de o voință politică rapidă.
Combinatul Energetic Oltenia poate produce, spuneam, încă 50% în plus cantitate energetică dacă lucrurile s-ar mișca mai repede. Există întârzieri nepermise în procedura de expropiere și deschiderea a noi fronturi de lucru.
S-a întârziat cu mai bine de doi ani emiterea unor hotărâri de guvern ca acolo, la carierele din zonă, să se poată produce suficient cărbune. Există o lipsă acută de personal atât la Complexul Energetic Oltenia cât și la cel din Hunedoara.
La Combinatul Energetic Hunedoara există o sitație care chiar nu este de acceptat, avem o termocentrală performantă, retehnologizată, așa cum sunt și cele de la Oltenia, pot să vă spun că toate (șase din șapte) de la Oltenia sunt retehnologizate, respectă toate condițiile de mediu impuse de UE, ca atare nu avem niciun motiv să oprim funcionarea acelor grupuri. (…) Dar ce să vedeți, lipsește cărbunele și lipsește din cauza ineficienței Ministerului Energiei – în primul rând.
Zamfir a mai spus că la Combinatul Energetic Hunedoara s-au primit solicitări importante de cărbune de la Ungaria, Polonia, Serbia și chiar și de la CET-urile din România, de la Iași, Timișoara și că necesarul de cărbune este unul extrem de mare.
Între timp importul de cărbune al României a crescut cu peste 13,5% asta arată că se consumă cărbune în România iar românii, dintr-o incapacitate managerială, nu pot să-l scoată.
Zamfir insistă că există soluții pe care premierul României trebuie să le aplice deoarece așteptările din partea ministrului Energiei sunt minime dacă nu chiar zero:
„Nu mai poate ministrul Energiei după ce a negociat extrem de prost și în defavoarea României acest program de închidere a capacităților miniere și a termocentralelor să o mai poată face acum cu credibilitate la Bruxelles.”
Acum când vorbim, legea decarbonizării este în Camera Deputaților. Există acolo o țintă care pentru România este catastrofală.
La 31 decembrie în acest an ar trebui să închidem încă două grupuri energetice, adică să scoatem din sistemul energetic național încă 660 de Megawați.
După ce anul trecut am scos 1720 (vă aduceți aminte închiderea de la Mintia plus două grupuri de la Oltenia), domnul Popescu s-a mai angajat să mai scoată anul ăsta 660 de Megawați.
Asta este o crimă. Gândiți-vă că scoatem din sistemul energetic național 660 de MegaWați fără să punem nimic în loc ori lucrul acesta este inacceptabil.
De ce a negociat așa, cine a gândit acest plan de restructurare, a făcut o mare eroare. Eu cred că primul ministru are obligaia să renegocieze acest plan. România este în situația în care poate să-și producă singură energie electrică.” a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.