Senatorul PNL Iulian Dumitrescu: Victor Ponta pare copilotul FMI la conducerea României

Publicat: 05 11. 2013, 13:34

”Când un guvern încheie un acord cu FMI, asta înseamnă că acceptă să împartă conducerea țării cu fondul. Victor Ponta pare astăzi copilotul FMI la conducerea României”, a declarat senatorul PNL Iulian Dumitrescu, în contextul finalizării discuțiilor dintre executiv și reprezentanții organismului financiar internațional referitoare la bugetul pe 2014.

Dumitrescu susține că ”România se găsește în situația de a miza în continuare pe austeritate, cartea favorită a FMI, datorită faptului că nu există o strategie națională de dezvoltare, care să definească principalele direcții de creștere economică ale țării noastre pe termen mediu și lung”. Senatorul liberal remarcă faptul că niciun guvern din România post-revoluționară, fie că a fost PSD,PNL ,PDL sau nu știu ce coaliție, nu a reușit să elaboreze o strategie de țară.

”FMI vine la noi să facă macrostabilizare economică. Dar acest proces nu are la bază o strategie națională de dezvoltare, ci indicațiile unor funcționari internaționali, care aplică aceeași grilă de evaluare și în România, Bulgaria, Chile, Argentina sau pe unde or mai merge în lume. Ei vin sa reducă deficitul, pun niște taxe, taie din cheltuieli, impun vânzarea unor societăți, nu vin să genereze creștere economică”, a adăugat parlamentarul PNL.

În opinia lui Iulian Dumitrescu, ”stabilizarea obținută după rețeta FMI este falsă, aparentă, atâta timp cât ea nu se bazează pe o strategie de țară. FMI nu are cheia creșterii economice din România și nu face stabilizare structurală, astfel că ne-am putea trezi peste 2-3 ani că intrăm din nou într-o spirală a deficitului”.

Senatorul liberal susține că, pentru a închide robinetul pierderilor, FMI ne impune ”vânzări în viteză” ale companiilor de stat cu probleme, în loc de management privat și restructurare urmată, dacă se impune, de schimbarea formei de proprietate. ”E ca și cum ați merge la bancă să cereți un împrumut și banca vă spune că vă dă împrumutul doar dacă vă vindeți mașina într-o oră, să nu mai consumați benzină. Iar dumneavoastră vindeți mașina în pierdere. Tot așa și cu FMI. Am ajuns să vindem în pagubă, să dăm pe nimic fabrici clădite de generații întregi”, a mai spus Dumitrescu.

”Sper ca Guvernul Ponta să găsească măsurile prin care să genereze o creștere economică sustenabilă, și acesta este singurul mod în care vom putea cere, într-o bună zi, FMI să ia mâinile de pe volanul României”, a concluzionat senatorul PNL Iulian Dumitrescu.

Iulian Dumitrescu: Ponta este copilotul FMI