Senatorul Dan Lungu: Autorii manualelor unice, dar cu GREȘELI multiple, au încasat și 10.000 de euro de la statul român. Ministerul Educației CONFIRMĂ

Senatorul Dan Lungu: Autorii manualelor unice, dar cu GREȘELI multiple, au încasat și 10.000 de euro de la statul român. Ministerul Educației CONFIRMĂ

În urma unei interpelări realizate de senatorul ieșean Dan Lungu la Ministerul Educației Naționale solicitând mai multe cifre legate de costurile editării și tipăririi manualelor unice, semnalate în mass media ca fiind pline de greșeli elementare, ministrul de resort a comunicatonorariile autorilor sau grupurilor de autori ce au realizat aceste manuale. Onorarii ce au fost generoase, pornind de la 25.000 la 45.000 de lei brut.

„Pentru manualele școlare la disciplinele de învățământ primar cu una sau două ore pe săptămână s-au acordat 25.000 de lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiași ciclu de învățământ, suma aprobată a fost de 35.000 de lei (brut). În ceea ce privește învățământul gimnazial, remunerația pentru autorul/grupurile de autori care au manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 de lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână – 3.5000 de lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână 45.000 de lei (brut)”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației Naționale într-un răspuns semnat de ministrul Ecaterina Andronescu.

„Cum ministerul nu a precizat și tipul de contracte încheiat cu grupurile de autori, putem presupune că acestora li s-au făcut contracte pe drepturi de autor, practică des întâlnită în astfel de situații. Asta înseamnă că,eliminând cota forfetară de 40% și aplicând impozitul pe venit de 10%, onorariile nete au fost de 23.500 de lei, 32.900 de lei și 42.300 de lei, în contextul în care pe drepturile de autor, conform modificărilor fiscale din anul 2018, nu se plătesc nici contribuții la sănătate și nici la pensii”, arată senatorul USR.

Lungu susține că, în condițiile în care selecția s-a făcut doar intern, bazându-se pe o evaluare a unui organism al ministerului numit Centrul Național de Evaluare și Examinare, iar selecția autorilor nu a fost nici transparentă și nicinu există garanția că au fost aleși cei mai buni specialiști care lucrau cu editurile de pe piața liberă, onorariile nu sunt justificate.

„Privită din exterior, fără a interpreta contextul politic, situația pare una «clasică». Un ministru pasager la Educație se decide să implementeze manualele unice, și astfel concentrează toată finanțarea care era distribuită în urma procedurilor transparente de achiziție publică în mâinile Editurii Didactice și Pedagogice printr-un procedeu dacă nu ilegal, atunci cu siguranță anti-concurențial. Manualele produse de editura respectivă sunt înțesate de greșeli fundamentale, nu de redactare, sunt criticate, ministrul pleacă, vine următorul care decide să scoată manualele unice.Dar banii au fost deja încasați și de autori, și de edituri. Bineînțeles, nimeni nu e tras la răspundere pentru acest eșec”, a precizat senatorul ieșean Dan Lungu.

Chiar și în răspunsul semnat pe 28 decembrie și publicat pe siteul Senatului la data de 8 ianuarie, Ecaterina Andronescu susține că ideea manualelor unice nu este una dintre cele mai bune și de aceea se renunță la manualele unice. Conform documentului citat, autorilor li se vor solicita manuale „adecvate vârstei”, „cu conținut științific corect”,primele trei manuale dintre cele evaluate cu cel mai mare punctaj vor fi declarate manuale de bază, dar nu unice, putând fi folosite și celelalte, iar ulterior se va face achiziția.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi