Senatorii îşi aleg noul preşedinte: Lupta se dă între Blaga şi Corlăţean. Boc: "Coaliţia va avea preşedinţia Senatului"

Senatorii îşi aleg noul preşedinte: Lupta se dă între Blaga şi Corlăţean. Boc: "Coaliţia va avea preşedinţia Senatului"
Foto: mediafax.ro

Noul preşedinte al Senatului va fi ales în şedinţa de plen a Camerei, programată să înceapă la ora 16:00. Alegerea noului preşedinte este primul punct pe ordinea de zi. Anunţul oficial a fost făcut de Ioan Chelaru, vicepreşedinte social-democrat al Senatului. Postul a rămas vacant săptămâna trecută, după ce senatorii au votat revocarea lui Mircea Geoană din această funcţie.

Candidaţii care se luptă pentru preluarea funcţiei de preşdinte al Senatului sunt Vasile Blaga (PDL), din partea Puterii şi Titus Corlăţean (PSD), din partea Opoziţiei. Planul iniţial al PSD de a face o „rocadă” între Mircea Geoană şi vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Titus Corlăţean, a eşuat, astfel că şefia Senatului este asigurată interimar de către Petru Filip, vicepreşedinte democrat-liberal al acestei Camere. Până la şedinţa de plen a Senatului, partidele s-au reunit pentru a-şi desemna candidaţii.

”Alegerile se vor face prim vot secret, cu buletin de vot. Cine obține din primul tur un număr mai mare de voturi va fi viitorul președinte al Senatului” a specificat Ioan Chelaru

 Vicepreședintele Senatului a mai menționat că marți, la ora 9:00, liderii grupurilor parlamentare se vor reuni pentru a stabili noua componență de funcții a Biroului Permanent ”raport de algoritm politic”.

 În măsura în care negocierile se vor încheia mâine la ora 10:00, mâine, în Plen, se va aproba un nou Birou Permanent al Senatului. Dacă acest lucru nu va fi posibil, discuțiile vor continua și luni, în ședința de Plen a Senatului se vor relua.”

Ioan Chelaru despre programul Senatului

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_13084').select();" id="embed_text_13084" />

Vasile Blaga, candidatul Puterii

PDL a decis duminică seară să-l propună pe fostul secretar general al partidului, Vasile Blaga, pentru funcția de președinte al Senatului. UDMR dorea, însă, să-şi propună propriul candidat, aparent în persoana lui Gyorgy Frunda, pentru această funcţie. Astfel, membrii coaliţiei de guvernare s-au adunat, luni, la Palatul Victoria pentru a decide pe cine numesc candidat pentru scaunul de președinte al Senatului.

Negocierile din Coaliţie au fost purtate într-o şedinţă destul de tensionată. Într-un final, s-a ajuns la un consens: UDMR şi-a retras propunerea, iar Vasile Blaga a rămas candidatul Coaliţiei pentru şefia Senatului. Conform unor surse politice, UDMR ar fi cedat în faţa PDL în schimbul unei alte funcţii. Potrivit Gândul, UDMR ar primi funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului, iar postul va fi ocupat de Ştefan Gati care conduce în acest moment interimar SGG.

Decizia de a merge cu un singur candidat în Senat a fost confirmată şi de preşedintele PDL, premierul Emil Boc. Acesta a declarat că şedinţa Coaliţiei s-a încheiat cu două concluzii: „Coaliţia va avea un singur candidat pentru preşedinţia Senatului” şi „Coaliţia va avea preşedinţia Senatului”.

Candidatura lui Blaga a fost ulterior validată şi în Biroul Permanent al PDL.

Emil Boc: Coaliţia va avea preşedinţia Senatului

Embed: " />

Ţinând cont de numărul de senatori pe care Coaliţia îi are, Blaga are cele mai mari şanse să obţină funcţia rămasă vacantă după revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. Ambele Camere ale Parlamentului ar urma, astfel, să fie conduse de membri ai partidului aflat la Putere.

Cei de la UNPR nu şi-au anunţat un candidat separat pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Senatului.

Titus Corlăţean, candidatul Opoziţiei

Candidatul Opoziţiei rămâne acelaşi: Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Senatului din partea PSD. USL susţine că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale din 2005, PSD ar fi unicul îndreptăţit să aibă candidat la şefia Senatului. Opoziţia nu are însă destule voturi pentru a-şi impune punctul de vedere.

În tot acest timp, decizia de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului ar putea fi declarată neconstituţională. Asta după ce Mircea Geoană a depus o contestaţie la CCR în care atacă decizia luată în şedinţa de săptămâna trecută, susţinând că respectă votul plenului, dar că motivele invocate de PSD nu sunt legale.

Scaunul de președinte al Senatului a rămas liber după ce pe 23 noiembrie Mircea Geoană a fost revocat din funcția respectivă cu cu 112 voturi „pentru”, 5 abţineri şi 2 voturi „împotrivă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)