USR susține că proiectul de lege depus de PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care va fi votat luni în Parlament, e neconstituțional. Deputatul Cristian Seidler i-a acuzat, în acest context, pe social-democrați că depun proiecte de lege doar de ochii lumii și, în fapt, nu vor să facă nicio reformă. Deputatul USR a remarcat apoi că asupra constituționalității desființării pensiilor speciale urmează să se pronunțe judecătorii Curții Constituționale, ei înșiși beneficiari de pensii speciale.
„Proiectul depus de PSD e copiat la virgulă după proiectul depus de USR acum mai bine de un an. Problema e nu au copiat și expunerea de motive, ceea ce Consiliul Legislativ a arătat foarte clar că e motiv de neconstituționalitate, pe lângă faptul că lipsește fișa fiscală.
Așa că PSD a inițiat un proiect care este intenționat neconstituțional. (…) Adevărata intenție a PSD e ca proiectele de legi să fie depuse de fațadă și să fie declarate neconstituționale”, a declarat Cristian Seidler.
Acesta a punctat apoi că aleșii Uniunii va vota, totuși, pentru acest proiect al PSD, mai ales că e practic proiectul USR, rămânând ca PSD să adauge expunerea de motive și fișa fiscală. „N-o vor face”, e convins Seidler.
Cât despre proiectul inițiat de Guvern privind reforma pensiilor speciale, proiect modificat în Senat, care acum e la Camera Deputaților și care a fost modificat de mai multe ori tot de PSD și PNL, Seidler a spus că și acesta este neconstituțional, deoarece face referire la toate categoriile de pensii speciale, când pentru fiecare ar fi trebuit să existe un proiect separat.
„Pensiile în plată rămân neatinse. Asta a fost clar, reiese din proiectul de lege și din comunicarea publică a celor de la Guvern, ceea ce arată încă o dată că nu-și doresc o reformă a pensiilor speciale”, a mai susținut Seidler.
Deputatul USR a ținut apoi să precizeze că, oricum, „CCR ne-a arătat foarte clar că nu are nevoie de motive reale, de texte constituționale pentru a declara un text de lege neconstituțional. Poate inventa ce doreșter dânsa”.
Cristian Seidler a remarcat apoi conflictul de interese în această situația: „Din cei 9 judecători CCR, 5 sunt beneficiari de pensii speciale, iar 3 sunt eligibili pentru a primi pensii speciale”.