Marfin Bank România va putea onora orice solicitări de rambursare, de îndată ce preia depozitele de la sucursala Bank of Cyprus, explică directorul direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Oficialul BNR a explicat că deşi tranzacţia a fost finalizată, deponenţii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia începând de luni, întrucât angajaţii Marfin Bank trebuie să preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnături ale clienţilor.
Cinteză a arătat, într-un interviu pentru Mediafax, că pentru deponenţii care doresc să-şi menţină depunerile până la scadenţă se vor păstra termenii de dobândă negociaţi la constituire, iar depozitele vor fi remunerate şi pentru perioada în care Bank of Cyprus a fost închisă.
În ce privește implicația BNR în raport cu situația sucursalei Bank of Cyprus, Cinteză a spus că a ținut contact permanent cu autoritatea de supraveghere din Cipru, cu Autoritatea Bancară Europeană, Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și FMI.
Întrebat de ce s-a ajuns la soluția Marfin Bank, oficialul BNR a explicat că au eșuat negocierile cu alte bănci.
”Autorităţile din Cipru au înţeles că problemele Bank of Cyprus ar fi afectat puternic Marfin Bank, iar costurile pe care le-ar fi presupus sprijinirea acesteia ar fi fost mult mai mari decât „câştigul” aplicării măsurii de „bail-in” asupra depozitelor la sucursala din România a Bank of Cyprus. S-a ajuns la soluţia optimă”, a declarat acesta.
De asemenea, a explicat că nu s-a realizat vreo plată la preluarea sucursalei, Marfin Bank preluând obligaţii de plată, iar în contrapartidă lichidităţi substanţiale şi credite de bună calitate.
”Sucursala Bank of Cyprus va continua să funcţioneze. Nu cred că va mai avea însă succes în a atrage depozite de la clienţi. Va gestiona pentru o perioadă creditele din sold”, a explicat Cinteză situația în care rămâne sucursala de la București.