Șeful Senatului a anunțat că Parlamentul va vota în regim de urgenţă proiectul privind starea de alertă / Robert Cazanciuc (PSD) a citat din Abraham Lincoln pentru a ilustra „incompetența Guvernului PNL”

Publicat: 12 05. 2020, 19:28
Foto: Robert Cazanciuc / Facebook

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a declarat că Parlamentul va vota în procedură de urgenţă proiectul de lege privind starea de alertă. Deja acest lucru se întâmplă la Senat, iar miercuri proiectul va ajunge la vot în Camera Deputaților și, de acolo, pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Totuși, senatorul PSD a precizat că proiectul de lege propus de Guvernul PNL a suferit mai multe modificări în comisia parlamentară de specialitate. A mai susținut, de asemenea, că din cauza Guvernului Orban, care s-a mișcat prea lent, au rămas trei zile în care românilor nu li se va aplica nicio reglementare. Asta, în plină epidemie de coronavirus.

Robert Cazanciuc: Parlamentul va vota în regim de urgenţă proiectul privind starea de alertă

Președintele interimar al Senatului a anunțat că această cameră a Parlamentului votează marți proiectul de lege privind starea de alertă, într-o formă modificată față de varianta propusă de Guvern, iar miercuri acesta va ajunge la vot în Camera Deputaților. Va mai rămâne doar ca președintele Klaus Iohannis să-l promulge. El a precizat că, totuși, rămân trei zile în care nu va fi în vigoare nicio reglementare.

„Sunt modificări efectuate azi, în comisia de specialitate, în Comisia Juridică: starea de alertă poate fi prelungită din motive temeinice, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului de Interne. Poate fi propusă la nivelul întregii țări, se supune votului Parlamentului în trei zile, sau poate fi aplicată pe plan local. Acest proiect să nu fie folosit pentru diverse forme de abuzuri. Au fost discuții despre sănătate, administrație, angajarea unor persoane fără concurs, sub masca unor situații speciale.

Iohannis nu a spus ce vor face românii în cele trei zile, dar am auzit un apel la Parlament la responsabilitate. Parlamentul va vota în scurt timp. Azi se votează în Senat, apoi e trimis către Camera Deputaților și mâine va vota și aceasta în procedură de urgență și vom trimite la promulgare”, a declarat social-democratul Robert Cazanciuc.

Vreme de trei zile nu va exista nicio reglementare privind starea generată de coronavirus deoarece, și dacă președintele Iohannis va promulga legea vineri, în prima zi de stare de alertă, și aceasta va fi publicată rapid în Monitorul Oficial, tot vor trebui să se mai scurgă trei zile pentru ca actul normativ să intre efectiv în vigoare.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, într-o declarație de presă susținută marți, să adopte rapid proiectul de lege privind starea de alertă. Tot atunci, șeful statului a prezentat o serie de reglementări ce vor intra în vigoare după 15 mai. Și Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat redeschiderea parcurilor, grădinilor publice și cimitirelor din 15 mai. România trece din acea dată de la starea de urgență la starea de alertă, în contextul în care chiar marți a depășit pragul de 1.000 de decese cauzate de COVID-19.

Robert Cazanciuc a citat din Abraham Lincoln pentru a ilustra „incompetența Guvernului PNL”

Cazanciuc, unul dintre liderii PSD, s-a mai folosit de acest prilej pentru a acuza Guvernul Orban că nu știe cum evoluează acum epidemia de coronavirus, cât de gravă e situația, și că a luat decizii în necunoștință de cauză. A mai susținut, de asemenea, că PNL s-a folosit de starea de urgență pentru a dispune achiziții netransparente și pentru a-și plasa oameni incompetenți în funcții.

„’Poți să prostești unii oameni tot timpul și toți oamenii un timp, dar nu poți să prostești toți oamenii tot timpul’ -Abraham Lincoln. Parlamentul a fost sesizat cu un paradox constituțional. Am primit ieri un proiect de lege, copie aproximativă a decretului stării de urgență, care azi se numește lege. Paradox pentru că Guvernul vrea ca în 3 zile să restrângem drepturi și libertăți și să salvăm țara de la o epidemie, deși el a condus în această perioadă, fără să aibă o idee clară despre ce trebuie să facă. Din acuza incompetenței acestui Guvern, noi suntem obligați să salvăm țara de la epidemie și să apărăm libertățile și drepturile oamenilor. Din cauza incompetenței Guverului PNL s-a ajuns la haos. Nimeni nu știe nimic despre ce va urma. Au avut trei săptămâni să vină cu un proiect de lege care să intre în vigoare în timp util, dar nu au făcut acest lucru și au creat singuri posibilitatea de a avea un interval de trei zile fără niciun fel de reglementare. Nu putem să nu ne întrebăm ce se poate întâmpla în aceste trei zile în care practic nu vor fi reguli pentru protecție. Se poate ajunge la adevărate tragedii, cauza fiind iresponsabilitatea Guvernului liberal. E vorba aici și de măsuri sociale, economice, aplicabile doar în stare de alertă sau urgență”, a acuzat Robert Cazanciuc.

Liderul social-democrat a acuzat apoi Guvernul PNL că a făcut proiectul de lege astfel încât să poată, în continuare, să facă achiziții în mod netransparent din bani publici și să-și pună oamenii de partid în diverse funcții: „Singurul lucru de care s-a preocupat Guvernul a fost să-și creeze condițiile pentru a face în continuare ce au făcut pe perioada stării de urgență: achiziții publice fără transparență numirea oamenilor de partid în funcții, fără pregătirea necesară și fără concurs”.

Președintele Senatului a mai acuzat Guvernul liberal că a propus măsuri pentru starea de alertă deși habar nu are cum a evoluat epidemia de coronavirus în România: „Nici acum reprezentanții Guvernului nu pot prezenta date certe în baza cărora au propus aceste măsuri. Nu pot spune câți români au fost testați și care e gradul de infectare a populației. Din cauza bâlbelor Guvernului, nimeni nu știe azi dacă situația chiar e gravă, și izolarea ar trebui să continue, sau nu e gravă, și atunci restrângerea libertăților nu mai are rost”.