Șeful Departamentului Schengen: „România are toate șansele ca în martie să fie primită”

Publicat: 04 09. 2012, 16:26
Foto: evz.ro

Germania şi Olanda se vor opune în continuare aderării României la spaţiul Schengen. Scenariul a fost trasat de şeful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu. În ciuda acestor obstacole, Tutilescu este încrezător în şansele ţării noastre de a fi absorbită în această zonă şi spune că cel mai probabil în martie, România va primi un răspuns pozitiv.

„Lucrurile vor merge bine, vor intra într-o stare de normalitate, eu cred că avem toate șansele ca în martie, când se va lua o decizie, putem avea o decizie pozitivă”, a declarat Tutilescu.

Şeful Departamentului Schengen a subliniat însă că vom avea obstacole puternice în lupta pentru aderarea la această zonă.

„Germania se va opune cel puțin până la raportul intermediar din decembrie de anul acesta și există a doua vulnerabilitate din partea Olandei, având în vedere alegerile din Olanda, iar actualul guvern și Comisia de politică europeană olandeză sunt reticente în a elabora o poziție clară în acest sens și mai ales o poziție favorabilă extinderii procesului”, a mai spus Tutilescu.

În această lună, Uniunea Europeană urmează să analizeze din nou aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen fără frontiere, după cinci ani de la aderarea lor la Uniune, pe 1 ianuarie 2007.

Pe 18 iulie, Comisia Europeană a criticat dur ţara noastră, îndemnând-o să restabilească de urgenţă statul de drept, dar şi Bulgaria, pe care a încurajat-o să respecte mai bine independenţa judecătorilor şi să lupte mai serios împotriva corupţiei la nivel înalt.