Șeful Departamentului Schengen: România ar putea fi admisă în Schengen cel mai probabil în martie 2013

Șeful Departamentului Schengen: România ar putea fi admisă în Schengen cel mai probabil în martie 2013

România va adera la Spaţiul Schengen, cel mai probabil în martie, anul viitor. Cel puţin aşa consideră şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, chestorul-şef Marian Tutilescu. Acesta susţine că intrarea Românei în Schengen nu depinde doar de raportul MCV din decembrie, ci şi de situaţia Greciei. Uniunea Europeană se teme de cei peste un milion de imigranti, care traiesc deja printre greci si ar putea ajunge în ţările dezvoltate din uniune prin România şi Bulgaria.

Unul dintre motivele pentru care România nu va intra în Spaţiul Schengen anul acesta ţine de calendarul stabilit de Consiliul European, programat pentru luna viitoare. Orice decizie va lua atunci consiliul, nu poate fi pusă în practică imediat. Potrivit şeful Departamentului Schengen din MAI, chestorul-şef Marian Tutilescu, ridicarea controalelor se poate face numai în ultima duminică când se schimbă ora, iar consiliul e pe 25 octombrie, scrie EVZ.

Situaţia politică şi economică a Greciei este un alt factor care afectează în mod negativ aderarea României la spaţiu Schengen.

„Situaţia din Grecia e o mare problemă pentru noi. Că, dacă mâine s-ar ridica controalele la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia, toţi aceşti migranţi din Grecia ar intra pe fluxul din Bulgaria, România şi nu s-ar opri la noi, clar. Ar merge mai departe. De aceea există reţineri ale acestor state pentru luarea unei astfel de măsuri. Cu alte cuvinte statele dezvolotate din Uniunea Europeană se tem că cei peste un milion de imigranti care traiesc deja printre greci ar putea ajunge în Europa de Vest, prin România şi Bulgaria”, a mai spus Tutilescu.

Nu doar factorii externi, ci şi cei interni au contribuit la amânarea intrării României în Schengen. Situaţia politică a afectat imaginea României în străinătate. În plus, raportul MCV din decembrie va avea un impact decisiv în negocierea aderării.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`