Șefa ICCJ, Livia Stanciu, a fost aleasă de Klaus Iohannis pentru postul de judecător al Curții Constituțuionale numit la propunerea Președinției.
Șeful statului a semnat decretul de numire al acesteia. Informația a fost postată pe site-ul președinției, cu informația că aceasta va avea un mandat de 9 ani, începând cu 13 iulie 2016.
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 iunie a.c., decretul privind numirea doamnei Livia Doina Stanciu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 13 iulie 2016", se arată în mesajul președinției.
Livia Stanciu, numită judecător al CCR
#DIRECT_ONE_dhwkg3#
Mandatul Liviei Stanciu de preşedinte al Curţii Supreme expiră în iulie şi ea nu mai are dreptul să mai fie aleasă o dată în această funcţie.
Livia Stanciu va ocupa la CCR postul deţinut până acum de Augustin Zegrean, cel care a fost numit de fostul președinte, Traian Băsescu.
Vezi AICI detalii despre "Mica lume a statului de drept"
În noiembrie 2015, Livia Stanciu a declarat despre dosarul de incompatibilitate al președintelui Klaus Iohanni că își urmează cursul firesc.
În luna aprilie 2013, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câștigat procesul intentat ANI. Acest lucru s-a întâmplat după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația acestuia la raportul de evaluare al ANI și a dispus anularea deciziei.
Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, iar următorul termen în proces a avut loc în 14 ianuarie 2015.
ICCJ a ajuns la concluzia că președintele Klaus Iohannis a fost compatibil cu calitatea de fost primar al Sibiului.
Pe 21 ianuarie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a câştigat definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind incompatibilitatea, după ce instanţa supremă a respins recursul ANI.