Ședința Senatului nu s-a putut ține din lipsă de cvorum. Legea privind amânarea alegerilor nu a putut fi votată

Publicat: 11 11. 2020, 15:39
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ședința de plen a Senatului nu s-a putut ține miercuri din lipsă de cvorum. Doar 58 de senatori și-au înregistrat prezența. Prin urmare, cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului să amâne alegerile nu a putut fi supusă la vot. De asemenea nici inițiativa “Fără penali în funcții publice“ nu a fost supusă votului.

Senatul nu a putut vota nici miercuri Legea privind amânarea alegerilor parlamentare

Nici miercuri nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru a putea fi votată în senat legea privind amânarea alegerilor parlamentare. PNL a anunțat că nu va asigura cvorumul pentru această ședință, dar că, dacă ea se va ține totuși ședința, va vota în favoarea inițiativei ”Fără penali” și împotriva legii care ar pemrite amânarea alegerilor.

Senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că liberalii nu vor participa la plenul Senatului pentru a nu gira intenția PSD a amânare a alegerilor parlamentare

”Senatorii PNL au refuzat să gireze prin prezența la plenul Senatului această majoritate toxică a PSD. Motiv pentru care astăzi am decis să nu participăm, să nu girăm acest plen fizic pe care PSD l-a convocat, având doar două motive de desfășurare a acestei ședințe. Unu: PSD dorește să-și schimbe componența Birului Permanent al Senatului, astfel încât să aibă din nou majoritatea singuri în acest Birou Permanent, să poată pune pe ordinea de zi toate atrocitățile pe care domniile lor le visează noaptea. Și doi: doresc acest plen pentru a putea respinge cererea de reexaminare formulată de președintele României pe proiectul care prevede amânarea alegerilor la o dată ulterioară”, a declarat Alina Gorghiu.

PSD a reușit cu ajutorul PSD să obțină cvorum în Biroul Permanent al Senatului

Amintim faptul că PSD a reuşit să asigure cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a trimite la dezbateri legea privind amânarea alegerilor parlamentare cu ajutorul senatorului UDMR Tanczos Barna şi a senatorului USR George Dircă, cel care a fost votat de social-democraţi pentru Consiliul Legislativ.

Mișcarea are loc în contextul în care PSD se chinuie de două săptămâni să asigure cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a trimite în plen legea privind amânarea alegerilor parlamentare, întoarsă de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament. Pavel Marian, fost membru al Bp, a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi a demisionat din Senat, iar Ion Ganea a lipsit de la şedinţe, fiind ulterior exclus din PSD. Nici şedinţa de plen convocată pe 3 noiembrienu a putut avea loc din lipsă de cvorum.