Şedinţa Parlamentului, programată luni pentru o dezbatere pe tema proiectului minier de la Roşia Montană, a fost anulată. Decizia vine după ce președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că proiectul trebuie să fie respins. În această ședință a birourilor reunite trebuia să se stabilească o comisie specială care să analizeze proiectul de lege.
După anularea ședinței, Crin Antonescu a declarat că nu crede că declarațiile sale au influențat acest lucru.
„Eu nu văd nicio legătură între ele. Eu am spus o poziție pe care o voi propune partidului. Indiferent de ce votez eu, nu pot să anulez dezbaterile în Parlament. Sunt pentru o comisie specială”, a spus liderul PNL.
Cu toate acestea, surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că social-democrații s-au arătat deranjați de ultima declarație a lui Crin Antonescu.
În aceste condiții, social-democrații ar intenționa să nu se mai înființeze nicio comisie specială și să lase Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, să înceapă dezbaterile asupra proiectului de lege trimis de guvernul Ponta Parlamentului.
Crin Antonescu a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă că va vota împotriva proiectului Roșia Montană deoarece există consecințe majore care împiedică aprobarea lui.
„Cred că proiectul exploatării la Roșia Montană nu poate fi susținut. Fie ar trebui retras, ceea ce nu e cazul deoarece a fost trimis mai departe de Guvern, fie trebuie respins”, a declarat președintele PNL.
Liderul PNL a spus că proiectul este iniţiat de Guvern, dar premierul Ponta a spune că va vota împotrivă ca deputat. Antonescu a mai spus că proiectul conţine multe obiecţiuni şi are multe avize lipsă.
„Un asemenea proiect este un proiect pe care iniţiatorul trebuie să îl susţină, cu argumente solide, fără fisuri”, a spus Antonescu. (Detalii AICI)
Ce prevede proiectul minier
Proiectul avizat de Guvern săptămâna trecută şi trimis spre dezbatere la Parlament prevede că Roşia Montană Gold Corporation va putea expropria clădirile şi terenurile din zona de exploatării aurifere. Exproprietor va fi însă statul român, prin Ministerul Economiei. Astfel, în cazul în care proiectul trece de parlament, exproprierea va fi declanşată prin Hotărâre de Guvern. Dreptul de administrare a imobilelor va fi deţinut însă de Ministerul Economiei, instituţie condusă de Varujan Vosganian, care le va concesiona Companiei de exploatare pe cel mult 49 de ani.
Potrivit proiectului de lege, operatorul minier Minvest SA Deva, acţionarul minoritar de la Roşia Montană Gold Corporation, trebuie să pună la dispoziţia companiei toate terenurile şi imobilele pe care le deţine în zonă, acelaşi lucru trebuie să facă şi Compania Naţională pentru Metale Neferoase Remin SA Baia Mare, dar şi autorităţile publice centrale sau locale care deţin în proprietate sau în administrare terenuri şi clădiri în perimetrul minier sunt obligate să le concesioneze la cererea RMGC.
În acelaşi timp, acordul dintre Executiv, Gabriel Resources şi RMGC arată că Roşia Montană Gold Corporation are dreptul de a exploata doar minereurile de aur şi argint. Pentru orice alte resurse minerale societatea trebuie să obţină licenţe noi de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Există informaţii că în zăcământul de la Roşia Montană sunt metale rare precum galiu, vanadiu, titan, crom sau nichel.
Compania îşi ia angajamente şi la nivel de protecţie a mediului. Astfel, cianurarea, procedeu folosit de societate pentru exploatare, nu trebuie să depăşească o concentraţie de 7 părţi pe milion. Valoarea maximă admisă în Uniunea Europeană este de 10 ppm.
Proiectul a ajuns pe masa parlamentarilor are însă aviz negativ din partea Ministerului Justiţiei. Ministrul Robert Cazanciuc, finul lui Victor Ponta, a dat aviz negativ legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. În cele 18 pagini ale avizului negativ datat din 13 august 2013, se aminteşte de mai multe ori că, atât legea, cât şi acordul sunt neconstituţionale.
„Aprobarea unui contract-acord prin lege nu corespunde finalităţii constituţionale a însăţi activităţii de legiferare ca activitate prin care se exercită puterea de stat, dat fiind că scopul contractului-act individual vizează doar părţile şi interesele determinate ale acestora”, se arată în raportul de la Ministerul Justiţiei.
În finalul documentului, experţii de la Justiţie arată că ar mai fi nevoie de mai multe avize de la mai multe ministere, printre care cel de Externe, de Interne şi cel al Apărării Naţionale.
În condiţiile în care proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană nu trece de Parlament, contractul dintre Minvest SA şi compania Roşia Montană Gold Corporation nu se rupe automat. Se pune însă problema renunţării la concesiune şi implocit sutele de milioane de euro investite deja în acest proiect nu vor mai putea fi recuperate. Reprezentanţii Roşia Montană au evitat să spună dacă iau în calcul renunţarea la licenţa de concesiune, în cazul respingerii proiectului de lege în Parlament.