Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea bugetului pe 2020 și modificarea OUG 114. Orban: ”Am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor” (VIDEO)

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea bugetului pe 2020 și modificarea OUG 114. Orban: ”Am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

UPDATE:Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în plenul Parlamentului pe legea bugetului pe 2020.Şedinţa Parlamentului s-a încheiat.

UPDATE:Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, de la tribuna Parlamentului, că au fost acceptate mai multe amendamente la legea bugetului privind suplimentarea sumelor destinate infrastructurii, amintind aici de autostrăzile Târgu Mureș-Iași-Ungheni și Comarnic-Brașov.

Totodată, Orban a atras atenția asupra fpatului că, dacă nu se va prioritiza alocarea bugetului către investiții există riscul să nu ajungă banii pentru plata salariilor și pensiilor.

„Nu poți să generezi cheltuieli la nesfârșit fără venituri. Oricine vine și zice că vrea să dea ceva trebuie să spună de unde dă acei bani. Dacă ne permitem să cheltuim mai mult un an, doi, există riscul ca 10 ani de zile noi și copiii noștri vor da o parte din resursele adunate la bugetul de stat, pentru a plăti datorii. Resursele financiare trebuie folosite pentru investiții, ca într-o casă. Dacă nu schimbăm filozofia bugetară, dacă nu prioritizăm alocarea bugetului către investiții și creșterea calității educației, creșterea calității în serviciul de sănătate, riscăm să ajungem la un moment dat, nu suntem departe, să nu ne ajungă bugetul să plătim salarii, pensii sau subvenții de pensii”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat, de la tribuna Parlamentului, că Guvernul a ales să își angajeze răspunderea pe bugetul de stat pe anul 2020 pentru că astfel bugetul nu putea fi adoptat până la finalul acestui an.

„Constuim bugetul pe date pe care le considerăm reale. Ne bazăm pe creștere economică de 4,1%, apropiată de estimările Comisiei Europene și FMI.

Rata inflației – 3,1% în 2020, cursul mediu de schimb e de 4,75 lei pentru euro.

Trebuie să facem față un creșteri de cheltuieli majore: legea pensiilor, un plus de 16 miliarde lei pentru creșterea pensiilor de la 1 septembrie 2020.

Am crescut suma alocată investițiilor la peste 50 miliarde lei, un efort extrem de mare”, a declarat Ludovic Orban.

Totodată, premierul a anunțat o alocare de 4,6 miliarde euro fonduri europene pentru infrastructură în viitorul exercițiu financiar al UE, 2021-2027.

”Din aceștia foarte mulți (bani – n.r.) vor merge pentru proiecte vechi. Deci finanțarea europeană pentru marile lucrări de infrastructură se va reduce dramatic.

Sumele cresc și pentru educație față de anul trecut. Cresc în bugetul Ministerului Educației, dar se găsesc și în alte locuri – autoritățile locale, fonduri europene extrem de generoase.

Pe supracontractarea pe care o prevedem, vrem creșterea semnificativă pentru investiții în unitățile de învățământ.

Alocările pentru Educație cresc clar. Oricine spune că dăm mai puțin spune o mare minciună

Ne onorăm angajamentul de a aloca 2% din PIB către apărare, e un angajament luat către NATO”, a mai spus Ludovic Orban.

Parlamentul s-a reunit, luni, la ora transmiterii acestei știri, într-o ședință în care Guvernul Orban își angajează răspunderea pe proiectul bugetului de stat pe 2020, pe bugetul asigurărilor sociale de stat și pe un proiect care cuprinde o serie de măsuri fiscal-bugetar și pentru modificarea unor acte normative, printre care OUG 114.

Premierul Ludovic Orban a prezentat în fața deputaților și senatorilor forma finală a celor trei proiecte de lege.

Astfel, de la tribuna Parlamentului, șeful Guvernului a precizat că legea bugetului pentru anul 2020 a ținut cont de legea pensiilor, fiind asigurate sumele necesare pentru creșterea pensiilor.

În ceea ce privește modificarea OUG 114, premierul aprecizat: “Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri, exact cum cuprindea şi OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile care se efectuează în bugetul de stat la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului privitor la 2020”.

Referitor la Pilonul II de pensii, Ludovic Orban a anunțat abrogarea prevederilor care obligau administratorii fondurilor să-și majorează capitalul social.

”În domeniul comunicațiilor și cel financiar bancar am abrogat prevederile care au afectat negativ piețele și companiile.

Am reglementat situația Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI). Unde sunt contracte pentru care s-au acordat avansuri și s-au făcut lucrări, rambursăm cheltuielile, urmând ca restul finanțării să fie problema autorității locale, eventual PNDL 3. (…)

Inițial, propunerea noastră privind sporurile bugetarilor pentru condiții vătămătoare a fost să avem un cuantum fix (25% din salariul minim brut, adică circa 500 lei – n.red). Așa ni s-a părut corect. În schimb, afectează bugetul de stat și legea plafoanelor. Pe de altă parte, sporul vechi de 15% din salariul brut de bază a făcut pate din contractele colective de muncă pe ramură. Am acceptat amendamentul de a continua acordarea sporului în forma din 2019, adică 15% din salariul brut al fiecărui salariat.

Am acceptat un amendament al USR: prorogarea intrării în vigoare a pensiilor speciale ale aleșilor locali. (…)

Am introdus interdicția de a cumula salariul la stat cu pensia. Am acceptat amendamentul privitor la anumite excepții: învățământul preuniversitar, în special în rural, nu există cadre didactice și predau mulți pensionari. Am acceptat această excepție pentru învățământul preuniversitar. Am acceptat excepția pentru însoțitorii persoanelor cu handicap. Am acceptat excepții pentru unele companii, precum CFR Marfă. Există mulți angajați care se ocupă de angajarea traficului care sunt și pensionari. (…) Am mai făcut excepții la Școala Superioară de Aviația Civilă și la Academia Română, unde foarte mulți angajați sunt pensionari”, a mai spus premierul.

De asemenea, Ludovic Orban a anunțat că de la 1 ianuarie vor înceta detașările din mediul privat la stat. Excepție vor face angajații Ministerului de Externe.

„Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detașare din mediul privat în mediul public. A existat o practică ca în instituțiile publice să fie angajați prin detașare oameni care fuseseră angajați în ONG-uri, în companii private care pur și simplu erau detașați fără niciun concurs, fără o testare a capacităților dacă au sau nu posibilitatea, calitățile, pregătirea profesională să exercite funcția publică respectivă pur și simplu au fost detașați din privat, încălcându-se obligația ca funcțiile publice să fie ocupate prin concurs sau să fie ocupate prin detașare sau prin transfer de la alte instituții publice de către oameni care au exercitat funcția publică și despre care există clar o evaluare privitor la capacitatea girării funcțiilor publice”, a anunțatLudovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`