Ședință de Guvern. Premierul Orban: Avem la dispozițe fonduri europene la care nici n-am visat. Pentru a le putea accesa, va trebui să ne mobilizăm la maxim. România are o șansă uriașă (VIDEO)

Ședință de Guvern. Premierul Orban: Avem la dispozițe fonduri europene la care nici n-am visat. Pentru a le putea accesa, va trebui să ne mobilizăm la maxim. România are o șansă uriașă (VIDEO)
Foto: gov.ro

Guvernul Orban s-a reunit într-o ședință, miercuri, la Palatul Victoria, iar în centrul discuției s-a aflat strategia națională pentru accesarea fondurilor europene prevăzute de bugetul multianual al UE și fondul european de redresare economică. În debutul reuniunii guvernamentale, prim-ministrul a subliniat importanța sumelor obținute la Bruxelles în logica de dezvoltare a țării și a transmis un apel la mobilizare către miniștri pentru că, spune el, „pentru a putea accesa aceste resurse financiare, care reprezintă o șansă uriașă pentru România, va trebui să ne mobilizăm la maxim”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban, în debutul ședinței de Guvern

  • Practic, în următoarea perioadă, pentru a putea accesa aceste resurse financiare, care reprezintă o șansă uriașă pentru România, va trebui să ne mobilizăm la maxim. În ceea ce privește exercițiul financiar multianual, bugetul 2021-2027, cred că sunt două sau trei țări care beneficiază de o creștere a bugetului în raport cu bugetul pe 2014-2020. Aici este vorba de 46 de miliarde de euro. Este o sumă uriașă. Aici, sub coordonarea domnului ministru Boloș, până la 31 iulie, trebuie să ne definim cu precizie care sunt programele și categoriile de cheltuieli, de beneficiari, tipuri de proiecte finanțabile în cadrul exercițiului financiar multianual.
  • Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică și să fim pregătiți să începem negocierile pentru acordul de parteneriat cu UE, astfel încât să fim pregătiți, imediat cu începerea anului 2021, să facem toate formalitățile de pregătire a absorbției fondurilor.
  • Pentru prima oară, noi am prevăzut sume din POIM și din POAT, adică din Programul Operațional de Asistență Tehnică, pentru pregătirea proiectelor. Aceste sume o să trebuiască să fie pregătite nu numai pentru bugetul UE pe 2021-2027, ci și pentru proiectele pe care le putem finanța din cadrul Next Generation EU, în care vom beneficia de 16,8 miliarde sub formă de credite și 16,7 miliarde sub formă de granturi, adică sume de bani nerambursabile. Aici, tot sub coordonarea domnului Boloș, am demarat elaborarea programului de reziliență și recuperare. Tot ca orizont de timp, vă spun că acest program de reziliență și recuperare va trebui să fie adoptat ca bază de negociere cu Comisia Europeană cel târziu până în octombrie, la data de 1 octombrie.
  • Gândiți-vă că în ceea ce privește absorbția fondurilor din cadrul Next Generation EU, care sunt aproape 34 de miliarde de euro, va trebui să se realizeze în 2021, 2022, 2023, din care 70% din fonduri trebuie contractate în primii doi ani. Aici va trebui să pregătim un plan minuțios privitor la pregătirea tuturor aspectelor care să ne permită utilizarea integrală a acestor resurse financiare, de care beneficiază România.
  • Negocierile purtate de Președintele României chiar ne-au adus într-o situație în care România are o șansă cu care nu se întâlnește, probabil, poate decât o dată pe generație. Este o șansă uriașă. Avem la dispoziție fonduri la care nici n-am visat, pe care dacă le utilizăm în mod eficient pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru finanțarea investițiilor în educație, în sănătate, în agricultură, practic putem finanța atât de multe proiecte care sunt indispensabile pentru dezvoltarea României, încât am încredere că vom fi pregătiți să utilizăm acești bani pentru a putea asigura o dezvoltare a României fără precedent.

România, fonduri europene de 80 de miliarde de euro

România beneficiază de o alocare de aproape 80 de miliarde de euro, potrivit acordului convenit de liderii celor 27 de state membre ale UE asupra cadrului financiar multianual 2021-2027 și a fonduluri european de redresare economică, la reuniunea specială a Consiliului European din weekendul deja încheiat. Mai rămâne ca Parlamentul European să încuviințeze bugetul propus, prin vot.

„E un acord extrem de important pentru Europa şi pentru România. După discuţii şi negocieri, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene.Vom folosi această sumă pentru a reface infrastructura, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a reconstrui sistemele publice.O parte semnificativă a acestei sume va fi folosită pentru revigorare economică”, declara președinteleKlaus Iohannis, marți dimineață. Șeful statului a vorbit pe această temă și miercuri, între întâlnirea membrii Guvernului Orban de la Palatul Cotroceniși ședința cabinetului liberal de la Palatul Victoria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`