Secretarul general al UDMR, despre cazul lui Nagy Zsolt: Nu vom rămâne în tăcere când cineva e condamnat pe nedrept
UDMR consideră nefondată de neînțeles deschiderea anchetei împotriva președintelui formațiunii, Kelemen Hunor, în cazul declarațiilor sale privind sentința în cazul fostului ministru al Comunicațiilor Nagy Zsolt.
Secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, demersul Inspecției Judiciare pune sub semnul întrebării principiul libertății de expresie, prin intermediul unui comunicat de presă remis Agerpres.
Comunicatul face referire la o decizie a CSM, care a hotărât sesizarea inspectorilor judiciari după ce președintele UDMR a declarat că fostul ministru Zsolt Nagy a fost nedreptățit și că nu există dovezi împotriva sa, cazul său nefiind unul de corupție.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat sâmbătă seară la un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea formațiunii. În discursul său, liderul Uniunii a vorbit și de situația colegului său de partid, Zsolt Nagy, condamnat de curând la închisoare în dosarul privatizărilor strategice.
„Nagy Zsolt, care a fost nedreptățit și a fost sancționat, a fost condamnat la închisoare. (…) Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt de săptămâna trecută. Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție. Nu există nicio dovadă împotriva lui, nu s-a privatizat nicio companie de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui și în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijinul nostru și de solidaritatea noastră”, a afirmat Kelemen Hunor.
Prin comunicatul transmis marți, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, susține că liderul formațiunii nu a exercitat, prin declarațiile sale, niciun fel de presiune asupra vreunei instanțe, astfel că afirmațiile sale trebuie privite din prisma libertății de expresie.
„Într-o democrație, libertatea de exprimare este sinonimă cu posibilitatea de a vorbi liber despre orice, pozitiv sau negativ deopotrivă. Într-un regim dictatorial, însă, este permisă abordarea oricărui subiect care se află în conformitate cu retoricile oficiale și procedurile severe. Când am lecturat ultima dată textul Constituției, mi s-a părut că România este un stat democratic dar, evident, nu înseamnă neapărat că democrația este și funcțională”, a spus Kovacs Peter.
Secretarul general mai afirmă că, prin declarația sa, președintele UDMR nu a determinat adoptarea vreunei decizii, ci doar a luat la cunoștință o decizie definitivă a instanței, exprimându-și, totodată, și opinia referitor la aceasta.