Secretarul de stat Iulia Matei, consultări cu Juan Gonzalez-Barba pe tema cooperării dintre România şi Regatul Spaniei

Publicat: 30 10. 2020, 17:49
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Joi, secretarul de stat Iulia Matei a avut o rundă de consultări cu secretarul de stat pentru Uniunea Europeană (UE) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Regatului Spaniei, Juan Gonzalez-Barba. Cei doi au abordat teme legate de gestionarea pandemiei de COVID-19 şi de perspectiva organizării, în funcţie de situaţia epidemiologică, a primei şedinţe comune de Guvern.

Iulia Matei, consultări cu Juan Gonzalez-Barba pe tema cooperării dintre România şi Regatul Spaniei

Cei doi oficiali au evidenţiat nivelul excelent de cooperare, pe toate palierele, dintre România şi Regatul Spaniei, subliniind interesul pentru organizarea, în special în contextul aniversării în 2021 a 140 ani de relaţii diplomatice şi în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, a primei şedinţe comune de Guvern, care ar marca operaţionalizarea deplină a relaţiei de parteneriat strategic existente între cele două state, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Totodată, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat aprecieri privind modul în care autoritățile spaniole au facilitat integrarea acesteia și dialogul constructiv avut cu partea spaniolă referitor la situația cetățenilor români care locuiesc, lucrează sau călătoresc în Spania, inclusiv în contextul gestionării pandemiei de COVID-19.

Ea a pledat pentru continuarea discuțiilor cu autoritățile spaniole pentru identificarea unei soluții juridice pentru ca românii din Spania care își doresc acest lucru să poată deține dubla cetățenie română și spaniolă, acesta fiind un deziderat constant al membrilor comunității române din această țară.

”Referitor la temele prioritare de pe agenda europeană, cei doi demnitari au evocat faptul că Uniunea trebuie să iasă întărită din contextul actual, marcat de pandemia de COVID-19. Ambii demnitari au subliniat importanța pe care unitatea, coeziunea și solidaritatea între statele membre o dovedesc într-un astfel de context delicat pentru întreaga Uniune și pentru cetățeni. De asemenea, cei doi demnitari s-au referit la necesitatea depășirii crizei economice și sociale pe care pandemia de COVID-19 a provocat-o în toate statele membre. Cu referire la acest aspect, partea română a punctat importanța finalizării negocierilor interinstituționale în curs privind viitorul buget european și respectiv instrumentele dedicate relansării economice pentru a putea demara cât mai rapid programele de investiții și reforme necesare pentru relansarea economiilor statelor membre și continuarea procesului de convergență”, se menționează în document.

Cei doi oficiali au abordat în discuții și o serie de aspecte vizând funcționarea și consolidarea pieței interne, pornind inclusiv de la „lecțiile învățate” din criza determinată de pandemia de COVID-19. În context, secretarul de stat Iulia Matei a evidențiat importanța asigurării deplinei funcționalități a pieței interne și a libertății de mișcare, care s-au dovedit esențiale în criza recentă.

De asemenea, Iulia Matei a subliniat, totodată, necesitatea asigurării funcționalității depline a spațiului Schengen și legătura intrinsecă între acesta și piața unică, evidentă inclusiv în contextul actual al crizei sanitare. Ea a reafirmat, în context, importanța unei decizii favorabile aderării României la spațiul Schengen în cel mai scurt timp.

”Secretarul de stat român a făcut referire la importanța reflectării „lecțiilor învățate” din pandemia de COVID-19 inclusiv în viitoarele dezbateri care ar urma să aibă loc în cadrul Conferinței privind viitorul Europei pentru a putea răspunde preocupărilor reale ale cetățenilor europeni. Schimbul de opinii între cei doi oficiali a vizat și eforturile si prioritățile în domeniul schimbărilor climatice, în contextul obiectivului UE de a contribui la atingerea neutralității climatice. Secretarul de stat român a evidențiat impactul pe care schimbările în acest domeniu îl pot genera, subliniind importanța mecanismelor de implementare și de sprijin adecvate, care să permită statelor membre să acomodeze aceste obiective realităților proprii de dezvoltare, inclusiv prin menținerea deciziei naționale asupra stabilirii mix-ului energetic”, conform sursei.

În ceea ce privește negocierile privind viitorul acord de parteneriat UE – Regatul Unit al Marii Britanii, ambele părți au reamintit că obiectivul principal rămâne încheierea unui parteneriat cât mai ambițios și cuprinzător posibil cu Regatul Unit, precum și importanța menținerii unității la nivelul UE27 și a principiului paralelismului în negocieri, în vederea ajungerii la un rezultat în interesul tuturor statelor membre UE și al cetățenilor acestora.

”Cu referire la gestionarea problematicii migrației, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat importanța asigurării unor mecanisme eficiente și sustenabile de gestionare a migrației, pe baza abordării cuprinzătoare și cu identificarea de soluții de implementare care să fie dimensionate în raport cu capacitățile reale ale statelor membre. Ambii oficiali au evidențiat importanța cooperării cu statele de origine și de tranzit pentru o gestiune durabilă și eficientă a fenomenului”, se menționează în comunicat.

Totodată, cei doi demnitari au abordat și problematica statului de drept, partea română reafirmând, în context, sprijinul pentru Mecanismul anual privind statul de drept.

În cadrul consultărilor, partea română a subliniat, de asemenea, rolul strategic al politicii de extindere. A arătat necesitatea transmiterii unui mesaj politic pozitiv din partea UE atunci când sunt înregistrate progresele necesare din partea statelor candidate.