Sebastian Ghiţă: Avem nevoie de o nouă generaţie de lideri. Cred că se exagerează rolul mass-media în politică
Omul de afaceri şi politicianul Sebastian Ghiţă vorbeşte, într-un interviu acordat Ziarului Bursa, despre justiţie, candidaţii la Preşedinţie, problemele economice cu care se confruntă actualul Guvern, dar şi despre viitorul USL şi al „lupilor tineri” din politică şi mass media.
Deputatul PSD susţine că cele mai mari probleme cu care se confruntă deopotrivă economia ţării şi Guvernul USL sunt date de „retragerea capitalului din bănci, reducerea investiţiilor străine directe, reducerea remiterilor de bani din străinătate de către muncitorii români şi slaba absorbţie a fondurilor UE până în 2012”.
„Fără capital financiar”, susţine Sebastian Ghiţă, „nu putem spera la relansarea economiei”.
„Faptul că Guvernul s-a concentrat pe creşterea gradului de absorbţie a fost cel mai bun lucru. Următoarea ţintă trebuie să fie redarea încrederii oamenilor şi stimularea consumului. Evident, în paralel cu eficientizarea consumului”, mai spune omul de afaceri.
„Justiţia se poate proteja singură”
Despre justiţie, Sebastian Ghiţă susţine că este „separată de politic şi de economic” şi că a ajuns să fie „suficient de matură încât să se poată proteja şi singură, nu mai necesită > politicienilor”.
„Nici măcar Băsescu nu va mai putea fi suspectat de aşa ceva. Tiberiu Niţu, Laura Kovesi, Lidia Stanciu, noile echipe din CSM, Robert Cazanciuc, sunt oameni deasupra oricăror bănuieli. Asta nu înseamnă că nu trebuie să vegheze asupra societăţii”, este de părere deputatul PSD.
„Corupţia distruge competitivitatea. Politicul nu poate conduce singur societatea. Puterile statului trebuie să fie într-un echilibru, iar Preşedintele României să fie un mediator. Arbitru este Curtea Constituţională”, mai spune Sebastian Ghiţă.
„B1 face bine când critică Guvernul”
Întrebat despre rolul politicului în mass-media, Sebastian Ghiţă susţine că este unul important, însă nu „cel mai important”.
„Cred că se exagerează rolul mass-media în politică. (…) Astăzi, România are o reală democraţie media. Televiziuni, ziare, site-uri, radiouri, «new media tools», care permit exprimarea oricăror idei, fie ele de stânga, neo-liberale, conservatoare, populist deşănţate, extremiste, pro sau anti europene. Paradoxal, chiar cei care se prefac că apară libertatea de exprimare şi independenţa presei şi-ar dori o reducere a numărului de canale media”, spune politicianul.
„Eu cred că B1, Hotnews, ziare.com fac bine când critică Guvernul sau alte instituţii. Cred şi că Antena3 sau Realitatea, sau RomâniaTV, fac bine ceea ce fac. Nimeni nu împărăţeşte lumea, iar diversitatea opiniilor şi critica elegantă sunt importante într-o societate. Nu cred însă că cei care se consideră deţinătorii adevărului pe Pământ fac bine”, mai spune Sebastian Ghiţă.
„Ponta poate deveni un Tony Blair al Estului Europei”
În privinţa viitorului USL, Sebastian Ghiţă avansează varianta în care cele două partide principale ale alianţei să fuzioneze.
„Să nu ne grăbim şi să cântăm prohodul USL. Poate că, la sfârşit, PSD şi PNL se vor uni într-un partid din a treia generaţie. Un fel de New Labor. O construcţie progresistă. Ponta poate deveni un Tony Blair al Estului Europei”, spune deputatul Sebastian Ghiţă.
„Avem nevoie de o nouă generaţie de lideri”
Sebastian Ghiţă a vorbit, în cadrul aceluiaşi interviu, şi despre posibilitatea unei candidaturi la Preşedinţie a şefului SRI, George Maior.
„Mulţi oameni şi analişti îl consideră pe George Maior unul dintre cei mai valoroşi şi echilibraţi lideri ai ţării noastre. Eu cred că poate să se califice pentru orice funcţie în România. Totuşi, jocul nu e despre indivizi, ci despre echipe. (…) Sunt absolut convins că George Maior şi alte personalităţi ca domnia sa vor face parte din viitoarea echipă de conducere a României. Avem nevoie de o nouă generaţie de lideri deştepţi, curajoşi şi responsabili”, spune parlamentarul.
Despre viitorul „lupilor tineri” din politică şi mass-media românească, între care se numără şi deputatul PSD, Sebastian Ghiţă susţine că trebuie să „crească odată cu ţara”.
„Dacă nu ne mai încăpem în piele, să ne măsurăm cu alţii din Europa şi din lume. România va avea nevoie de lupi tineri la Bruxelles şi în alte capitale europene. Dacă rămâi în România, eşti doar un ţânţar european!”, mai spune Sebastian Ghiţă.