Acționarii Transelectrica s-au întrunit marți și au votat componența unui nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica în urma propunerilor făcute de Secretariatul General al Guvernului de după instalarea guvernului Ludovic Orban.
Noi administratori instalați de PNL sunt Sebastian Burduja (șef PNL Sector 1-economist), Luiza Popescu (inginer), Jean Badea (informatician), Jean-Valentin Comănescu (avocat), Adrian Goicea (economist), Oleg Burlacu și Manuela Petronela Stan-Olteanu (jurist).
Mandatul acestora unul provizoriu și începe la 30 noiembrie și se încheie la 29 martie 2020.
Dintre aceștia se remarcă președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja. În vârstă de 34 de ani, acesta este fiul lui Marinel Burduja, fost vicepreședinte al băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste.
După prăbușirea Bancorex, Burduja a ocupat și poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank.
În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații.
Din CV-ul oficial al lui Burduja sr., afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea comunismului, dar numeroase voci dau o activitate a acestuia în interiorul Securității, lucru negat de acesta.
Revenind la Sebastian Burduja, acesta s-a făcut remarcat în 2009, când și-a lansat cu mare fast un ONG dedicat studenților din străinătate, iar ulterior a gravitat permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică.
În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2017 și 2018, Burduja a fost prezent la mitingurile anti-PSD din București.
În martie acest an, partidul lui Burduja a fost înghițit de PNL. În afara lui Burduja, nici un alt membru PACT nu a primit funcții de conducere în PNL.
În legătură cu numirile din Consiliul de Supraveghere a Transelectrica, Ludovic Orban a susținut că este necesară alegerea unor membri interimari până la găsirea unor specialiști care să facă parte pe termen lung din consiliu.
„În primul rând, este vorba de un comitet de supraveghere. Noi am fost puși în fața situatiei de a mentine comitetul de supraveghere numit de guvernarea PSD, care urmează să valideze o procedură viciată făcută în baza legii de aprobare a ordonanței 109 și să acceptăm o situatie gravă, în care să ne trezim cu un Consiliu de Administrație si cu un manager selectați de vechea guvernare. Am luat o decizie de a numi temporar un comitet de supraveghere. Evident, vom continua o selecție riguroasă a unor specialiști astfel încât după ce se termină interimatul să numim un comitet care să funcționeze pe pe termen lung. Ne-am confruntat zilnic cu zeci de situații care au reclamat decizii imediate, care dacă nu ar fi fost luate ar fi condus la consecințe extrem de grave pe diverse domenii de activitate”, a afirmat Ludovic Orban.