Sebastian Burduja, numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor: El este fiul unui controversat bancher și fusese instalat recent în Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica
Sebastian Ioan Burduja a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.
Sebastian Burduja este șeful PNL Sector 1 și, cu aproximativ o lună în urmă, era instalat în Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica. Mandatul de admnistrator era unul de tipprovizoriu, ce a început în 30 noiembrie, cu o dată de încetare fixată pentru 29 martie 2020.
Sebastian Burduja (34 de ani) își făcea apariția pe scena publică în 2009, când își lansa cu mare fast o organizație neguvernamentală dedicată studenților din străinătate, dar ulterior avea să graviteze permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică.
Mai mult decât atât, în 2016, Burduja fonda Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și candida ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2017 și 2018, Burduja a fost prezent la mitingurile anti-PSD din București.
În martie 2019, PACT avea să fie înghițit de PNL, dar chiar și așa Sebastian Burduja era singurul membru care primea o funcție de conducere printre liberali.
Sebastian Burduja este fiul controversatului bancher Marinel Burduja, fost vicepreședinte al Bancorex. Banca era devalizată în anii `90, după ce au fost acordate sute de împrumuturi preferențiale către foști angajați ai Securității comuniste.
Ei, bine, după prăbușirea Bancorex, Marinel Burduja ocupa și poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații.
Din CV-ul oficial al lui Burduja sr., afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională din perioada comunismului, dar numeroase voci sugerează că acesta ar fi activat într-o manieră sau alta în interiorul Securității, lucru negat de acesta.