Se schimbă calculele electorale. Andrei Țăranu: Acesta este motivul pentru care PNL-ul se chinuie la nesfârșit să comaseze niște alegeri, ca să poată să supraviețuiască ei politic (VIDEO)

Publicat: 24 01. 2024, 14:37
Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Politologul Andrei Țăranu a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pr B1 TV, unde a motivat de ce vrea, de fapt, PNL-ul să comaseze o parte din alegerile care vor avea loc în 2024.

„Pentru PNL e foarte important să fie alegerile comasate”

„Pentru PNL e foarte important să fie alegerile comasate, pentru că este singura posibilitate de a scoate o parte dintre votanți la urne și asta pentru că ei trebuie să lege, în mod esențial, votul pentru europarlamentare sau pentru prezidențiale, de alegerile locale. Alegerile locale sunt singurele în care primarii se bat pentru partid.

În rest, ei stau destul de departe de politică și încearcă să își strângă capital politic pentru ei, pentru a fi realeși în funcție și din acest motiv, de obicei, tocmai pentru că există o puternică personalizare a votului la alegerile locale, atunci se structurează altfel tipul de vot. În timp ce la alegerile europarlamentare, oarecum tradițional în România, prezența este mică și nu doar în România, în aproape întreaga Uniune Europeană, ăsta e și motivul pentru care, cum ați observat, în 2019 s-a introdus și un referendum, ca să scoată lumea la vot ori aceste formule, presupun în cazul PNL-ului, în bună măsură, rezolvarea marii probleme ideologice, pentru că în esență, PNL-ul în acest moment nu prea mai poate spune nimic nimănui.

Pentru PSD este important să își păstreze capitalul pe care îl are acum și ăsta e motivul pentru care vrea să își facă singur felul în care se vor petrece europarlamentarele, localele, generalele și prezidențialele, dacă alea nu vor fi negociate. Presupun însă că prezidențialele vor fi negociate la un moment dat cu PNL. Ori pentru a avea această negociere, ei trebuie să facă scorurile care apar astăzi în sondajele de opinie, pentru că până în iunie se pot schimba foarte multe”.

„Ăsta e motivul pentru care PNL se chinuie la nesfârșit comaseze niște alegeri”

Politologul a vorbit și despre faptul că alegerile europarlamentare ar putea să fie urmate de niște mișcări surpriză, și anume, că ar putea apărea candidați surpriză la alegerile prezidențiale.

“Da, asta v-am mai spus și eu de foarte multe ori. Până atunci, candidații la președinție nu vor fi scoși pe masă și în al doilea rând, unii dintre președinții partidelor de astăzi, dacă nu vor face niște scoruri pe care și le propun, de obicei vor avea presiune de a-și da demisia. De la Crin Antonescu, în genere, președinții PNL-ului, după ce pierd alegerile europarlamentare, sunt forțați mai mult sau mai puțin repede să plece. Este cazul domnului Ciucă și a domnului Bode. Ăsta e motivul pentru care, repet, ei se chinuie la nesfârșit să comaseze niște alegeri, ca să poată să supraviețuiască ei politic.

Însă, s-ar putea ca și în cazul, de exemplu, S.O.S. Dacă S.O.S nu face 5 % și nu mai intră în jocul politic, doamna Șoșoacă este terminată, motiv pentru care, probabil, ea acum va face toate diligențele cu putință, astfel încât să rupă cât mai mult de la AUR și să își facă cei 5 % pentru a intra în Parlamentul European, pentru că probabil nu va rămâne acolo”.