Se pregătește strategia de debarcare a lui Tudose? Ce vrea să obține Olguța Vasilescu prin atacarea sindicaliștilor

Se pregătește strategia de debarcare a lui Tudose? Ce vrea să obține Olguța Vasilescu prin atacarea sindicaliștilor

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a avut joi seară o postare extrem de critică la adresa sindicaliștilor acuzându-i de inconsecvență și că nu au spus nimic când Boc a tăiat salariile cu 25%, dar au reacționat virulent când au primit bani. (Detalii AICI)

Acest atac asupra sindicatelor a ridicat multe semne de întrebare în rândul analiștilor politici, deoarece este un lucru cunoscut că electoratul PSD este format în mare parte din muncitori care sunt "încolonați" de sindicate și dirijați spre vot.

Dan Turturică, într-un editorial pentru Digi24, lansează ideea că în spatele acestui atac ar sta o strategie de debarcare a lui Tudose din fruntea Guvernului pentru că premierul începe să capate influență tot mai mare în rândul partidului prin activitatea din executiv și nu a avut nicio ezitare în a respinge măsuri din programul de guvernare și a anunțat acest lucru public înainte de a comunica cu partidul.

"Uitându-ne la protestele care au avut loc acum o lună, într-un moment în care PSD, fixat să-și dărâme propriul guvern, numai de asta nu ar fi avut nevoie, singura concluzie care stă în picioare este că pe Lia Olguța Vasilescu, ministru PSD, nu o deranjează deloc ca sindicaliștii să demonstreze împotriva Guvernului din care face parte. Ceea ce înseamnă că nici pe Liviu Dragnea, protectorul său înverșunat, nu îl deranjează ca reprezentanții oamenilor muncii să fie furioși pe guvernul Tudose, după cum au fost și pe guvernul Grindeanu.

Ba poate chiar le convine. Poate își doresc ca protestele împotriva executivului să fie mai ample, mai virulente. Poate chiar și violente. De ce? Pentru că un guvern aflat sub asediul sindicaliștilor, fie că se cheamă Grindeanu sau Tudose, înseamnă un guvern vulnerabil. Și un premier care va căuta rapid protecția partidului pentru a îl susține în fața furiei populare, pentru a nu-l sacrifica.

Poate acela va fi momentul perfect (pentru Liviu Dragnea) ca PSD să își amintească cât de important este ca sindicatele să fie mulțumite, cât de mult datorează liderilor și câtă nevoie au, în continuare, de susținerea și de complicitatea lor. Iar de dragul acestei relații speciale (și nu din alte motive, evident!) să îi retragă susținerea premierului Tudose.

Doar printr-o astfel de strategie, în care s-ar folosi de o forță de presiune ”civică”, un fel de ”Rezist” sub steag străin, ar putea Dragnea să îl pedepsească pe Tudose pentru că s-a lăsat contaminat de același virus care l-a îndepărtat de el și pe Grindeanu, fără să riște o revoltă în partid. Care i-ar putea fi fatală înainte ca DNA și Antena 3 să-și desăvârșească opera", scrie Dan Turturică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei