Se împlinesc 35 de ani de la marele cutremur din 1977. Vezi care sunt cele mai vulnerabile zone din Capitală

Publicat: 04 03. 2012, 09:37
Foto: evz.ro

La treizeci şi cinci de ani de la marele cutremur din 1977 Bucureştiul rămâne vulnerabil în cazul unui seism puternic.

Peste 6.000 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa şi alte 16.000 de persoane ar fi rănite grav, în timp ce alte 10.000 ar rămâne sub dărâmături dacă ar veni un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, susţin specialiştii primăriei Capitalei.

Au fost executate în jur de o mie şi ceva de expertize, dar clădirile cu probleme sunt în jur de o sută. Vorbim despre clădirile care au înălțimi de peste patru etaje. Trebuie accelerat programul de consolidare, dar există încă aspecte juridice pentru că este foarte greu să convingi un proprietar să accepte consolidarea”, a declarat Gheorghe Pătrașcu, arhitect şef al Capitalei.

Experţii angajaţi de Primăria Capitalei au făcut o nouă radiografie a blocurilor care stau să cadă în cazul unui cutremur mare şi au stabilit în ce zone ale Bucureştiului se află acestea. Cele mai multe sunt în centrul oraşului.

Aceasta este doar una dintre zonele vulnerabile din Capitală în caz de seism. Alte locuri sunt Unirii, Tineretului, Fundeni şi Tei.

În aceste zone, structura temeliei este mai slabă, dacă prin autorizația de construire se impun anumite condiții mai bune din punct de vedere al construcțiilor…există zone care din punct de vedere al structurii geologice sunt mai favorabile. Zonele care nu sunt în calea Dâmboviței, zone cum ar fi Palatul Parlamentului, Drumul Taberei”, a mai declarar Gheorghe Pătrașcu.

Specialiştii din domeniul construcţiilor susţin că blocurile care nu au valoare istorică ar trebui demolate şi reconstruite, asta pentru a nu se ajunge la tragedia de acum 35 de ani. Atunci, peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar aproape 33.000 de clădiri din toată ţara au fost fost grav avariate.