Scrisoarea de intenție către FMI: Creștere economică de 1,5% în 2012, bazată pe consum și pe absorbția fondurilor UE

Scrisoarea de intenție către FMI: Creștere economică de 1,5% în 2012, bazată pe consum și pe absorbția fondurilor UE
Foto: business24.ro

Guvernul României se așteaptă ca pentru anul 2012 Produsul Intern Brut să crească cu 1,5 procente, deși slăbiciunile zonei euro vor afecta în mod negativ economia în continuare. Creșterea aceasta se va baza pe recuperarea cererii interne și pe o absorbție mai bună a fondurilor europene, se arată în scrisoarea de intenție trimisă de guvern către bord-ul Fondului Monetar Internațional. Astfel, revenirea economică a României va continua și anul acesta, însă declinul ușor din ultimul trimestru al lui 2011 a confirmat semnele unei încetiniri a activității.

Inflația

Inflația este proiectată să rămână în intervalul vizat de Banca Centrală. Datorită efectului de bază, va exista o creștere temporară în cel de-al doilea trimestru al anului.

Politica fiscală

În primul trimestru al anului, România și-a atins țintele de deficit fiscal, iar veniturile fiscale au fost mai mari decât așteptările, datorită recuperării graduale a pieței muncii, a colectării mai bune a taxelor și a introducerii taxei clawback în domeniul farmaceutic.

În ce privește cheltuielile, acestea au scăzut prin reducerea numărului de salariați din domeniul public cu 7.000. Resursele economisite astfel vor fi îndreptate spre investiții și cofinanțarea proiectelor europene.

Se menține angajamentul guvernului de a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB și va continua și consolidarea fiscală.

Sectorul financiar

Sectorul bancar din România este bine capitalizat și cu bună lichiditate, dar continuă să fie expus vulnerabilităților din zona euro. Creditul acordat sectorului privat a crescut cu 9,8% către companiile nefinanciare și cu 4% către populație. Ponderea împrumuturilor neperformante a crescut, însă, la 15,9%, în creștere față de finele lui 2011 cu 1,6%.

Politica monetară

Inflația anuală a coborât la 1,8 procente în aprilie, ca urmare a scăderii prețurilor la alimente și declinului prețurilor bunurilor – excepție făcând combustibilii. Inflația CORE a continuat să scadă, până la 2 procente în martie.

În al doilea trimestru al anului, se așteaptă o creștere temporară a inflației, din cauza creșterii prețurilor petrolului și a efectului de bază provenit de la prețurile la alimente.

Volatilitatea cursului valutar duce în continuare la riscuri de creștere a prețurilor.

Rata rezervelor minime obligatorii va fi menținută în următoarele luni și se va acționa prudent asupra ratei de politică monetară. Se vor continua, de asemenea, operațiuni pentru a se asigura lichiditatea adecvată în sistemul bancar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`