În PNL și în coaliție se discută despre o eventuală plecare a lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European, începând din 1 iulie, în contextul în care actualul lider, Charles Michel, a anunțat că va candida la europarlamentare și va renunța la această funcție dacă va fi ales. Există acum un context special care îl ajută pe Iohannis, explică Digi24. Pe de altă parte, Victor Negrescu (PSD), chestor al Parlamentului European și vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni, a explicat, pentru Adevărul, că situația nu e, totuși, chiar atât de simplă.
Jurnalista Liliana Ruse scrie, pentru Digi24.ro, că Iohannis ar avea acum o șansă reală pentru a ajunge la conducerea Consiliului European deoarece ceilalți lideri UE vor neapărat să evite accedarea premierului ungar Viktor Orban în această poziție.
Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie și cutuma e ca, dacă nu se ajunge rapid la o decizie, șefia Consiliului să fie asumată de către țara care deține președinția UE.
O altă cutumă este alegerea celui mai longeviv lider politic, or cei mai vechi sunt Orban, apoi Iohannis.
Dacă Iohannis ar ajunge președintele Consiliul European, funcția supremă în statul român ar fi preluată, conform Constituției, de liderul Senatului. În prezent, acesta este Nicolae Ciucă, președintele PNL și, probabil, candidatul partidului la alegerile prezidențiale.
Dacă va ajunge președinte interimar al României, Ciucă va fi mai bine cotat măcar să ajungă în turul al doilea al prezidențialelor. Asta i-ar pune probleme premierului Marcel Ciolacu, liderul PSD, care ar vrea să ajungă în turul al doilea cu George Simion, liderul AUR, într-o reeditare a episodului Iliescu – Vadim (românii să aleagă răul cel mai mic).
Jurnalista Liliana Ruse mai precizează că e greu de crezut că Ciolacu se va opune ca un lider român să ocupe președinția Consiliului European, mai ales dacă PSD și PNL vor să guverneze împreună și după 2024.
În schimb, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a explicat, pentru Adevărul, că Iohannis are, totuși, o problemă: există o cutumă care spune că un singur partid politic european nu poate da toate marile funcții din UE. Cum Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, sunt din PPE, șeful Consiliul European n-ar trebui să fie din PPE, ceea ce înseamnă că Iohannis n-ar trebui să fie numit, deoarece partidul din care provine, PNL, e tot parte din PPE.
În schimb, „avem o situație specială, în condițiile iminentei demisii a președintelui Consiliului European pentru a candida la europarlamentare. În contextul acesta, discuțiile se bazează pe alte elemente. Iar aici mă refer la experiența pe care ar avea-o viitorul președinte al Consiliului”, a declarat Negrescu, pentru Adevărul.
Acesta a mai precizat că pe 1 februarie va fi primul Consiliu European, care are ca subiect bugetul european, dar cu siguranță va fi și acest subiect pe agendă.
„Liderii europeni trebuie să decidă în unanimitate viitorul președinte. E posibil să se decidă doar un președinte interimar, care să fie în fruntea instituției până în toamna aceasta. Lucrurile nu au fost definite de liderii europeni”, a mai spus Victor Negrescu.
De precizat că luat în calcul pentru funția de președinte al Consiliului European ar fi și fostul premier italian Mario Draghi.