Scenariu în PNL și în coaliție: Iohannis, președintele Consiliului European din 1 iulie și Ciucă, președintele interimar al României / Cum se vede din PSD această ipoteză

Scenariu în PNL și în coaliție: Iohannis, președintele Consiliului European din 1 iulie și Ciucă, președintele interimar al României / Cum se vede din PSD această ipoteză
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

În PNL și în coaliție se discută despre o eventuală plecare a lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European, începând din 1 iulie, în contextul în care actualul lider, Charles Michel, a anunțat că va candida la europarlamentare și va renunța la această funcție dacă va fi ales. Există acum un context special care îl ajută pe Iohannis, explică Digi24. Pe de altă parte, Victor Negrescu (PSD), chestor al Parlamentului European și vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni, a explicat, pentru Adevărul, că situația nu e, totuși, chiar atât de simplă.

Scenariu: Iohannis, președinte al Consiliului European din iulie anul acesta

Jurnalista Liliana Ruse scrie, pentru Digi24.ro, că Iohannis ar avea acum o șansă reală pentru a ajunge la conducerea Consiliului European deoarece ceilalți lideri UE vor neapărat să evite accedarea premierului ungar Viktor Orban în această poziție.

Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie și cutuma e ca, dacă nu se ajunge rapid la o decizie, șefia Consiliului să fie asumată de către țara care deține președinția UE.

O altă cutumă este alegerea celui mai longeviv lider politic, or cei mai vechi sunt Orban, apoi Iohannis.

Implicațiile pentru politica de la București

Dacă Iohannis ar ajunge președintele Consiliul European, funcția supremă în statul român ar fi preluată, conform Constituției, de liderul Senatului. În prezent, acesta este Nicolae Ciucă, președintele PNL și, probabil, candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

Dacă va ajunge președinte interimar al României, Ciucă va fi mai bine cotat măcar să ajungă în turul al doilea al prezidențialelor. Asta i-ar pune probleme premierului Marcel Ciolacu, liderul PSD, care ar vrea să ajungă în turul al doilea cu George Simion, liderul AUR, într-o reeditare a episodului Iliescu – Vadim (românii să aleagă răul cel mai mic).

Jurnalista Liliana Ruse mai precizează că e greu de crezut că Ciolacu se va opune ca un lider român să ocupe președinția Consiliului European, mai ales dacă PSD și PNL vor să guverneze împreună și după 2024.

Victor Negrescu explică de ce nu-i va fi chiar atât de ușor lui Iohannis să ajungă la Consiliul European

În schimb, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a explicat, pentru Adevărul, că Iohannis are, totuși, o problemă: există o cutumă care spune că un singur partid politic european nu poate da toate marile funcții din UE. Cum Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, sunt din PPE, șeful Consiliul European n-ar trebui să fie din PPE, ceea ce înseamnă că Iohannis n-ar trebui să fie numit, deoarece partidul din care provine, PNL, e tot parte din PPE.

În schimb, „avem o situație specială, în condițiile iminentei demisii a președintelui Consiliului European pentru a candida la europarlamentare. În contextul acesta, discuțiile se bazează pe alte elemente. Iar aici mă refer la experiența pe care ar avea-o viitorul președinte al Consiliului”, a declarat Negrescu, pentru Adevărul.

Acesta a mai precizat că pe 1 februarie va fi primul Consiliu European, care are ca subiect bugetul european, dar cu siguranță va fi și acest subiect pe agendă.

„Liderii europeni trebuie să decidă în unanimitate viitorul președinte. E posibil să se decidă doar un președinte interimar, care să fie în fruntea instituției până în toamna aceasta. Lucrurile nu au fost definite de liderii europeni”, a mai spus Victor Negrescu.

De precizat că luat în calcul pentru funția de președinte al Consiliului European ar fi și fostul premier italian Mario Draghi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)