Scandalul pensiilor speciale | Corina Crețu: Pentru fiecare reformă din PNRR ratată, România pierde 700 de milioane de euro. Echitatea socială trebuie să existe. Vorbește cineva de profesori, de medici? (VIDEO)

Scandalul pensiilor speciale | Corina Crețu: Pentru fiecare reformă din PNRR ratată, România pierde 700 de milioane de euro. Echitatea socială trebuie să existe. Vorbește cineva de profesori, de medici? (VIDEO)

Pentru fiecare reformă ratată din PNRR, România pierde 700 de milioane de euro, a avertizat fostul comisar european Corina Crețu, în contextul în care la comisiile de specialitate din Senat s-au adoptat, într-un simulacru de dezbatere, mai multe amendamente la proiectul de lege înaintat de Guvernul PSD – PNL – UDMR privind reforma pensiilor speciale, proiect deja dur criticat de Comisia Europeană. Toate amendamentele adoptate au fost cele de la partidele Puterii, cele depuse de USR fiind respinse în bloc.

Modificările aduse proiectului de reformă a pensiilor speciale

Printre amendamentele adoptate în comisiile de specialitate de la Senat se regăsesc: impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%, pentru pensiile fără contributivitate care depășesc un anumit nivel, interdicție la cumulul mai multor pensii speciale, interdicția ca pensia să fie mai mare ca venitul din perioada de activitate.

Inițiativa legislativă are termen de adoptare tacită data de 31 martie în Senat. Proiectul urmează apoi să ajungă pentru dezbatere și vot în Camera Deputaților, forul decizional.

Corina Crețu, despre importanța îndeplinirii reformelor din PNRR

„E foarte important ca PNRR-ul să fie implementat. Sigur, România e cea care și-a asumat aceste reforme dure, să le zic așa, în PNRR, dar cred că sunt absolut necesare mai ales în domeniul transporturilor și în domeniile acestea de echitate socială.

Sincer, dacă România nu-și îndeplinește ceea ce singură și-a asumat – vreau să spun că e singura țară care a trecut în PNRR această chestiune a pensiilor – dacă acest jalon nu e îndeplinit și nu e redus la jumătate cuantumul pensiilor cum România a trecut în PNRR, pentru fiecare reformă ratată, România pierde 700 de milioane de euro.

Deci când s-a negociat PNRR-ul, atunci era momentul ca oficialii de la București să spună ce spun și acum, că pensiile militarilor, polițiștilor sunt pensii ocupaționale, pentru că dânșii au trecut, era Guivernul Cîțu, reducerea pensiilor speciale și au indicat că militarii, polițiștii, jandarmii, reprezentanții servicilor secrete se încadrează în categoria pensiilor speciale.

Azi s-au adoptat aceste amendamente, dar să vedem care va fi reacția Comisiei Europene”, a declarat europarlamentarul Corina Crețu, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Aceasta și-a exprimat apoi îngrijorarea că politicienii români au tot mai mult tendința de a da vina pe Comisia Europeană și pe UE în general pentru propriile greșeli: „Eu sunt foarte îngrijorată de acest sistem de a pune totul pe seama Comisiei Europene. Trebuia discutat cu Comisia Europeană pe timpul adoptării PNRR. Practic, acum descoperim ce e în PNRR. Să vedem care va fi dezbaterea în Camera Deputaților. Ideea de a interzice cumulul mai multor pensii speciale și faptul că o pensie nu poate depăși venitul din activitate sunt lucruri de salutat, că nicăieri în lume nu e pensia mai mare ca salariu, dar, repet, a fost așa o lipsă de transparență când s-a realizat acest PNRR, că avem până la 30 aprilie șansa de a renegocia. Nu știm dacă renegociază nici cu minele, cu salariile, nu știm ce se renegociază, știm doar că există această șansă de renegociere”.

„Până la urmă, echitatea socială ar trebui să existe. Vorbește cineva de profesori, de medici și de discrepanțele care există între diferite categorii sociale? Aici e problema! Asta spune și Banca Mondială, spune și Comisia Europeană, spun rapoartele de țară că o minimă echitate trebuie să existe”, a mai afirmat Corina Crețu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)