Președintele Klaus Iohannis a criticat modul în care Comisia Europeană a calculat despăgubirile pentru fermierii afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina. Declarațiile au fost făcută la Bruxelles, acolo unde președintele se află zilele acestea pentru reuniunea Consiliului European și Summitul Euro în format extins.
„Situația se prezintă astfel: Ministerul Agriculturii trimite date Comisiei Europene, Comisia folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. E posibil ca datele furnizate de Minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez.
Pe de altă parte, e foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe, să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Cred că aceste lucruri nu pot fi rezolvate contabilicește, căci sunt chestiuni complicate.
De exemplu, trebuia Comisia să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o. Nu știu de ce, dar vom afla și e regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Comisia Europeană a propus alocarea a doar 10,05 milioane euro pentru fermierii noștri. Pentru Polonia, executivul comunitar a propus 29,5 milioane de euro, iar pentru Bulgaria – 16,75 milioane.
„Pentru România este o bătaie de joc. Ar trebui ca statul să fie demn și să spună că refuză această sumă. Nu ajută cu absolut nimic această sumă, nici dacă ar fi de trei ori mai mare”, a declarat Ionel Arion, președintele Pro Agro, pentru B1 TV.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), a anunțat luni, la Știrile B1 TV, că el și comisarul european pentru Agricultură au convenit regândirea formulei de calcul. Marți, el a acuzat Comisia Europeană că a stabilit sumele fără să se consulte cu vreo țară, cu toate că „România a dat toate datele la timp și fără echivoc și le-a prezentat cu acuratețe”. Ministrul a promis apoi că suma pe care o vom primi se va dubla cu bani din bugetul statului.