Scandalul de corupție din Parlamentul European ar putea să afecteze întreaga UE, le-ar fi spus Klaus Iohannis celorlalți lideri europeni. Politico, informații de culise

Publicat: 15 12. 2022, 20:46
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Zheng Huansong

Liderii europeni sunt îngrijorați în privat de efectele scandalului de corupție din Parlamentul European, iar președintele Klaus Iohannis le-ar fi spus că această controversă ar putea să afecteze întreaga Uniune Europeană, potrivit Politico.

Politico, informații de culise despre discuția liderilor UE cu privire la scandalul de corupție

Politico a prezentat informații de culise de la o discuție pe care ar fi purtat-o liderii UE în spatele ușilor închise.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus colegilor săi că scandalul de corupție ar putea să afecteze întreaga Uniune Europeană, dar s-a arătat încrezător că Parlamentul European va fi capabil să țină situația sub control și să implementeze reforme, susțin doi oficiali familiari cu discuțiile.

Presa discută doar despre corupție, iar UE are nevoie de un răspuns, a declarat și premierul olandez Mark Rutte, spun doi diplomați.

Prim-ministrul leton Krisjanis Karins a îndemnat la vigilență astfel încât problema să nu se infiltreze la nivelul altor instituții europene, a precizat unul dintre oficiali. Totodată, el i-a încurajat pe colegii săi să nu promoveze discursurile eurosceptice cum că întregul sistem ar fi degradat, a adăugat oficialul.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a confruntat cu întrebări despre scandal din partea liderilor, context în care le-a explicat că felul în care răspund va juca un rol în percepția publică referitoare la această criză.

Cu această ocazie, ea și-a apărat instituția, susținând că marea majoritate a eurodeputaților sunt oficiali devotați, care nu sunt responsabili pentru comportamentul negativ al celor puțini. Nu în ultimul rând, Roberta Metsola a promis că se va asigura că de acum încolo eurodeputații declară toate invitațiile și cadourile pe care le primesc din partea guvernelor străine.

Eva Kaili, la acel moment vicepreședintă a Parlamentului European, a fost arestată de poliția belgiană săptămâna trecută ca parte dintr-o anchetă majoră cu privire la lobby-ul pentru Qatar, gazda Cupei Mondiale, cu acuzații de corupție, spălare de bani și trafic de influență. Marți, eurodeputata greacă a fost demisă din funcția de vicepreședintă și este în continuare în arestul poliției belgiene. Alături de ea sunt cercetați și alți consilieri și oficiali sau foști oficiali din Parlamentul European, precum și figuri din zona organizațiilor neguvernamentale.