Șase ore de ședință la PNL și nicio decizie radicală după rezultatele dezastruoase de la București. Am reținut doar că secretarul general, Ilie Bolojan rămâne în funcție după ce dimineața liderii de la sectoare i-au cerut să își dea demisia în solidaritate cu ei. Drept răspuns, Bolojan a declarat că nu acceptă sfaturi de la persoane cu rezultate lamentabile, arată B1 TV.
Liberalii au stabilit şi un prim set de măsuri. Printre acestea: discuţii cât mai dese cu Cioloş. Secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, nu a fost demis, deși 4 dintre sefii de filiale ai PNL din Bucuresti i-au cerut să renunțe la funcție.
Pe surse, dincolo de faptul că a obţinut 70% din voturile de la Oradea, Bolojan este acuzat că şi-a neglijat responsabilităţile de lider la nivel naţional. Solicitarea a fost formulată de Voicu şi Olteanu, însă în spatele acestora, potrivit unor surse din partid, s-ar afla însăşi Alina Gorghiu. Aceasta îşi vede ameninţată poziţia de copreşedinte, iar numele lui Bolojan a început să fie vehiculat pentru şefia partidului. Astfel, primarul din Oradea a devenit principalul adversar intern al Alinei Gorghiu.
Se pare însă că declinul partidului e greu de oprit. Toti şefii de filiale de sector din Capitală au demisionat.
Senatorul Cristian Bodea, cel care a criticat PNL că a ascultat de președintele Klaus Iohannis și a marcat, din această cauză, un eșec la alegerile locale, se află acum într-o situaţie incertă.
Bodea nu este singurul care a criticat Partidul Naţional Liberal din interior. Deputatul Theodor Paleologu merge şi mai departe şi acuză partidul din care face parte că s-a făcut complice la. fraudă.
"PNL nu numai că a dat Bucureștiul pe mâna PSD-ului, dar s-a făcut complice la fraudarea rezultatului la sectorul 1. Va plăti cu vîrf și îndesat la toamnă", se arăta într-o postare a lui Paleologu.
Scandal în PNL după rezultatul la locale
#DIRECT_ONE_qrftim#
Senatorul Cristian Bodea a fost invitat în platoul B1 TV pentru a discuta pe marginea acestui scandal care zguduie Partidul Național Liberal, dar și despre faptul că i s-ar fi cerut demisia.
"Un alt liberal cu rezultate lamentabile, cum spunea Bolojan, domnul Cezar Preda, zis și 10 procente, purtătorul de cuvânt al PNL București, cel care a comunicat atât de lamentabil despre soluția capitală pentru București (mi-a cerut demisia – n.r.). Domnul Cezar Preda a considerat că eu nu vorbesc bine pentru partid, el fiind un specialist în vorbe despre partid, dovadă că 15% din procentele PNL s-au dus la Nicușor Dan, nu la domnul Cezar Preda și domnul Predoiu. Asta era ordinea normaă în PNL, Mișu Voicu, cel care a distrus PNL Dolj, de au rămas fără primari pentru că au plecat toți la PSD pe ordonanță și care a fost transferat la un sector liberal, sectorul 1, și care și ăla a fost distrus, cere demisia lui Bolojan, care are 70% în Bihor și e simbolul liberalismului în țară pentru primari", a explicat Cristian Bodea.
"PNL ar trebui să nu mai funcționeze sub autoritatea președintelui Iohannis și să își vadă de treaba lui de președinte. Nu spun să nu îl sprijinim atunci când face treabă bună, dar nu cred că e normal ca el și băieții lui să conducă în continuare PNL pentru că după ce a fost aleasă Gorghiu, după câteva luni, oamenii au spus că ea nu are discurs de lider. Alina are discurs de purtător de cuvânt, ea e în continuare purtător de cuvânt al lui Iohannis. Ea nu se simte lider pentru că știe că nu e lider al partidului. Vasile Blaga la fel, el nu e lider, e organizatpr, are discurs de organizator pentru că președintele e în deal. Ei doi, chiar dacă ar fi buni manageri, nu pot să execute", a mărturisit senatorul.
Miercuri a circulat în presă informația că liderii liberali Alina Gorghiu și Vasile Blaga ar avea o întâlnire neoficială cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, informație înfirmată de cei doi.
"Din ce am aflat eu, au fost la Cotroceni, au venit, s-au împăcat apele. Ăștia cer cu tupeu demisia pentru că Alina ar fi simțit că Bolojan ar putea fi înlocuitorul ei. Iohannis, afând, i-a chemat pe toți și i-a spus: Liniște și pace. Au fost la Cotroceni și au fost urechiați. Asta e dictatură!", a dezvăluit Bodea.
De altfel, mai multe surse politice spun că liberalii se gândesc să migreze la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE.
"Eu dacă mă duc (la ALDE – n.r.), mă duc tot așa. Eu nu mai fac rabat de la adevăr. Până acum, toți m-au chemat (PSD, PMP, ALDE, semnale de la USB, potrivit precizărilor lui Bodea – n.r.). După toate acestea, toată lumea mă felicită. Eu nu vreau asta (să plec – n.r.), ăsta e partidul meu. Am muncit 16 ani în partidul ăsta, de ce să plec? De ce să mă duc la Tăriceanu? El e anexat PSD".
Deputatul Cezar Preda, cel care le-ar fi cerut demisia lui Cristian Bodea și lui Theodor Paleologu, a avut o intervenție telefonică la B1 Tv, cu scopul de a lămuri situația.
"Eu am cerut aplicarea statutului (PNL – n.r.) și cred că Bodea trebuie să vină în fața Biroului Permanent să explice de ce critică în exterior acte ale membrilor din interior. Eu nu îmi permit să îmi cataloghez colegii, nu îmi permit să fac jocuri de glezne la TV. Dacă tot se face atac la persoană, îi spun domnului senator că eu, înainte de a ajunge deputat, am avut o carieră profesională adevărată. Dacă cumva în CV-ul domniei sale apare așa ceva …dar până atunci, nu îmi permit să îmi dea nimeni lecții. Modul în care ne raportăm noi la alte instituții, fie că e președintele României, fie că e o persoană din partid sau alți colegi, cred că avem responsabilitate fiecare. Dacă mai spune domnul senator că acest mod de a se adresa ca senator la televizor și vorbește despre orice persoană cu expresii triviale, cred că este sub demnitatea de ales al națiunii române. Eu, dacă am ceva de discutat, o discut în interiorul partidului. Dacă crede că eu i-am cerut demisia, se înșeală", a replicat Preda.
"Eu folosesc un limbaj mai colorat, ăsta e stilul meu. Eu nu pot să recunoscu un statul care să îmi interzică să vorbesc și să spun că cineva a greșit. Eu nu am cerut demisia, eu am spus că trebuie să ne delimităm de președinte. Că îmi cereți sau nu demisia, e treaba dumneavoastră, dar asta nu înseamnă că e democrativ statutul ăsta", a răspuns și Bodea.
"Rolul meu în această campanie a fost un rol tehnic de care m-am achitat așa cum am știut. Scorul filialei București e un scor prost pe care ni-l asumăm și s-a făcut asta prin demisia tuturor celor 6 șefi de filiale. Scorul de la București necesită o analiză puternică pentru că Bucureștiul a fost în fața unui vot antisistem la care trebuie să răspundem pe măsura în care se construiește o analiză foarte serioasă. Doamna Boagiu și-a dat demisia în fața Biroului Permanent. Dacă eram într-o funcție din care puteam să îmi dau demisia, imediat mi-o dădeam și eu, cu scopul de a face din PNL un PNL atractiv pentru București", a precizat Cezar Preda.