Scandal în PNL. Daniel Fenechiu: "Am pierdut alegerile cu Cioloş pe afiş"

Scandal în PNL. Daniel Fenechiu: "Am pierdut alegerile cu Cioloş pe afiş"

Tensiunile în interiorul principalului partid de opoziţie nu contenesc. Pe lângă scandalul masiv dintre liderul PNL Ludovic Orban şi senatorul Daniel Zamfir, apare în prim plan un nou episod controversat din sânul partidului şi anume nemulţumirile legate de faptul că PNL a pierdut drastic în alegerile parlamentare din decembrie 2016 când a defilat în campanie cu fostul premier Dacian Cioloş.

Cel care le aduce acum din nou în atenţie este senatorul Daniel Fenechiu care critică faptul că fostul premier a jucat la două capete în campanie, atât de partea PNL cât şi de partea USR.

„Eu, de exemplu, n-am fost niciodată un fan Cioloș. Am pierdut alegerile cu el pe afiș – el spunând într-o parte că votează cu noi și într-o parte cu USR-ul. E complicat: cred că în momentul de față PNL nu are un reper de ancorare într-o personalitate”, a afirmat Daniel Fenechiu într-un interviu pentru psnews.ro.

În ceea ce priveşte scandalul dintre Ludovic Orban şi Daniel Zamfir, acesta se poziţionează împotriva sancţionării senatorului.

„Eu cred că, într-un partid ca PNL, soluțiile acestor probleme nu sunt excluderile. Nu suntem chiar atât de mulți, încât să ne-apucăm să ne dăm afară între noi. Eu cred că Ludovic, la momentul respectiv, a avut o abordare ușor nefericită, interpretabilă. Cred că niciodată nu s-a gândit să-l excludă pe Zamfir din partid. Mi-e greu să cred (că s-ar ajunge la așa ceva – n.r.). Nici domnul Zamfir nu este chiar așa, să plece capul și să meargă mai departe. Zamfir face o treabă bună la comisia aia”, a afirmat senatorul care este şi vicepreședintele Comisiei juridice din Senat.

În schimb, Daniel Fenechiu vede optimist felul în care partidul face opoziţie şi crede că românii vor aprecia.

„Actele de opoziție sunt mai mult în plan public și în plan de imagine decât în planul unei eficiențe care să se concretizeze într-o moțiune de cenzură reușită sau într-o moțiune simplă împotriva unui ministru. Deci, din punctul ăsta de vedere, românii ne evaluează în special în raport de maniera în care reușim să combatem politicile PSD-ului”, susţine acesta.

Acţiunile USR din Parlament care au inclus proteste zgomotoase sunt criticate de senatorul PNL, care le numeşte acţiuni neparlamentare.

„USR utilizează un arsenal de mijloace și de tehnici de luptă care nu sunt extrem de specifice parlamentarismului și cu care nu suntem extrem de familiarizați. PNL în primul an de mandat a fost mai mult criticat decât apreciat pentru maniera în care a înțeles să facă opoziție. Acele câteva succese ale opoziției au fost obținute în principal de Partidul Național Liberal: legile declarate neconstituționale, principalele teme de contestare a anumitor măsuri ale PSD-ALDE. În Parlament, e foarte greu să faci orice (de la o moțiune simplă până la o moțiune de cenzură) fără suportul PNL”, arată Daniel Fenechiu.

Senatorul PNL s-a mai poziţionat în favoarea păstrării colaborării dintre liberali şi preşedintele Klaus Iohannis, numindu-l pe acesta drept principalul vector de opoziţie la PSD.

„Mi-e greu să vă spun dacă există un curent. Cu siguranță, în partid sunt oameni care și-ar dori ca Iohannis să ne ia de mână și să ne ducă la guvernare sau care cred că Iohannis n-a făcut destul de mult pentru partid, însă marea majoritate a colegilor realizează că parteneriatul între Iohannis și Partidul Național Liberal este destul de important. O eventuală distanțare n-ar genera efecte pozitive nici pentru România, nici pentru Klaus Iohannis, nici pentru PNL.

În momentul în care ai un lider charismatic, cu un potențial cert pentru un anumit tip de obiectiv, fără îndoială: poți să faci analiză. Însă, în momentul în care nu ai acel lider, e cam greu să te distanțezi de președinte, care – că ne place sau nu ne place – a fost principalul vector al opoziției față de PSD”, a declarat Daniel Fenechiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`