Scandal în Parlament: Deputații au votat pentru arestarea preventivă lui Ioan Oltean, dar l-au salvat pe Cătălin Teodorescu
Deputații au încuviințat, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă a lui Ioan Oltean. 186 de deputați au votat „pentru” și 111 „împotrivă”, din totalul de 318 prezenți.
Cătălin Teodorescu a fost salvat de colegi, acesta rămânând cu imunitate. 153 de parlamentari au votat „pentru” și 110 „împotriva” cererii DNA, dar pentru a fi aprobată era nevoie de 157 de voturi (majoritate).
Oltean și Cătălin Teodorescu au fost puși sub urmărire penală, în data de 25 noiembrie, pentru complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență, respectiv pentru abuz în serviciu, în dosarul ANRP 4, transmite B1 TV.
Potrivit DNA, Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro într-o biserică, pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei ANRP, în scopul obţinerii unei soluţii favorabile pentru restituirea unui teren.
Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este acuzat de abuz în serviciu în dosarul ANRP 4.
Procurorii anticorupție arată că, ”la data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.
De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”.
Ioan Oltean și-a susținut miercuri punctul de vedere în fața colegilor deputați. Acesta a spus că nu se face vinovat de faptele de care este acuzat și că nu știe în ce măsură ar reprezenta un pericol social dacă ar fi lăsta în libertate. (Detalii AICI)
La fel ca și colegul sau de partid, Teodorescu respinge cu vehemență acuzațiile care i se aduc.