Scandal în Parlament. Conducerea ASF dă explicații despre falimentul Euroins. Concluzia Opoziției: „Operația a fost un succes, pacientul a murit” (VIDEO)

Scandal în Parlament. Conducerea ASF dă explicații despre falimentul Euroins. Concluzia Opoziției: „Operația a fost un succes, pacientul a murit” (VIDEO)
Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), audiată în Parlament. Foto: Inquam Photos / George Călin

​Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în frunte cu Nicu Marcu, a ajuns într-un final în Parlament pentru a da explicații despre falimentul Euroins, al patrulea după cel al Astra, Carpatica și City Insurance. Teoretic, ASF ar trebui să supravegheze piața de asigurări, ca astfel de situații să nu se petreacă. Practic, șefii ASF iau salarii de 12.000 de euro pe lună „pentru a întoarce capul în altă parte când sunt probleme”.

Parlamentarii AUR au venit la ședință cu mai multe foi cu mesaje precum „ASF = Corupţie”, „ASF = Hoție” sau „12.000 de euro, salariu pe lună, pentru CE?”.

USR a acuzat PSD și PNL că și-au pus oamenii în fruntea ASF, în loc să numească profesioniști și au reproșat conducerii ASF că nu și-a făcut treaba și a refuzat până acum să dea explicații în Parlament. USR a depus deja cerere pentru demiterea conducerii ASF.

Ce a spus șeful ASF, Nicu Marcu, la audierea din Parlament

La audieri, Nicu Marcu, evident, a apărat instituția pe care o conduce: „Li s-a dat timp (celor de la Euroins), potrivit legii, să-și facă solvabilitatea. Nu au acceptat, soluția finală asta a fost solicitarea insolvenței”.

„La ambele companii (City Insurance și Euroins) se vehiculează ideea că sunt două falimente poate „pe mandatul nostru”. Sunt cerute de noi, pentru că știu foarte bine că niciuna dintre ele nu era „Albă ca zăpada”. Ambele erau „Muma pădurii pentru populație” și eu mi-am propus să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea să intre în legalitate”, a continuat Marcu.

El a mai spus că într-un an și jumătate ASF a dat amenzi de 16 milioane de lei.

„Când am preluat conducerea ASF, City si Euroins dețineau aproape 80% din piața RCA. În niciun stat nu exista așa ceva. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că au practicat tarife foarte mici, nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras văzând tactica acestor două companii. Imediat după venirea mea la ASF, am dispus două analize complexe pe ultimii cinci ani pentru aceste două companii”, a mai spus șeful ASF.

Marcu a mai declarat că City Insurance „avea practici incorecte, frauduloase, lucru care ne-a ținut pe loc extrem de mult. Dacă puteam verifica conturile din insulele Cayman sau conturile false din Elveția, dacă aveam informațiile în termen rezonabil, puteam lua deciziile mai rapid”.

„În cazul Euroins, lucrurile au stat total diferit. A fost dispus un audit independent împreună cu autoritatea europeană, iar în urma auditului s-au găsit extrem de multe deficiențe, care ne-au determinat să le impunem măsuri pe care să le ducă la îndeplinire.

Văzând că colaborarea cu această companie a fost extrem de dificilă, pentru că nu furnizau documente, s-au dispus controale inopinate aproape lunar. Au fost amendate persoane juridice și fizice, a fost destituită conducerea companiei și date amenzi istorice, au luat 16 milioane”, a mai declarat Nicu Marcu.

Șeful ASF a mai precizat că „absolut tot s-a trimis la Parchet”.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, a spus că în rezervă la Euroins,sunt 55.000 de dosare, „care toate vor fi preluate, dar circa 50.000 vor ajunge la plată”. „Toate polițele rămân în vigoare până la deschiderea procedurii de faliment, plus încă 90 de zile. Va fi nevoie de circa 250 de milioane de euro”, a punctat el.

Daniel Zamfir de la PSD a atras atenția că falimentul Euroins e al doilea major în ultimii doi ani și că polițele RCA au crescut cu peste 250%. El a mai spus că FGA nu are acum fonduri suficiente pentru a acoperi paguba.

Cum de știa Ciolacu (PSD) de falimentul Euroins

„Ca să trag o concluzie simplă, operația a fost un succes, pacientul a murit”, a constatat Anca Dragu de la USR.

Ea l-a întrebat pe Nicu Marcu de unde știa Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, că urmează falimentul Euroins: „Considerați ASF o instituție independentă atât timp cât șeful PSD face declarații despre falimentul unei companii ce urmează să se întâmple?”.

„Nu pot să nu constat o coincidență bizară, ca la o săptămână-două după ce al treilea om în stat (Marcel Ciolacu) anunță falimentul Euroins, acest faliment să se întâmple”, a remarcat și Florin Cîțu de la PNL.

„Nu vreau să comentez declarațiile politicienilor. De când sunt în instituție nu a fost nicio intervenție din afara instituției, ASF a funcționat independent”, a răspuns Marcu.

Alte situații bizare cu ASF

La rândul său, Narcis Mircescu de la USR a întrebat conducerea ASF de ce funcționăm pe legislația europeană, dar avem patru falimente majore, în vreme ce pe alte piețe nu se întâmplă așa ceva. El a mai întrebat și de ce ASF și-a secretizat veniturile și dacă consideră normal așa ceva.

ASF a transmis că în Marea Britanie sunt 200 de firme pe piața RCA, în timp ce în România au funcționat doar opt, iar insolvența uneia produce efecte mari în piață. Marcu a mai spus că firmele la noi practicau prețuri extrem de mici, iar ASF nu poate interveni pe tarife.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`