Noua prioritate a lui Dragnea şi a PSD: Sărbătoare naţională dedicată mâncării şi a băuturii

Publicat: 09 07. 2018, 19:08

Ca şi cum totul ar fi rezolvat în ţară într-un an şi jumătate de la venirea la putere, PSD a stabilit că noua prioritate legislativă este de a trece o nouă sărbătoare legală, cea numită Ziua Națională a Gastronomiei și a Vinului românesc.

În ciuda faptului că aceasta este o sărbătoare a mâncatului şi a băutului, inițiatorii înșiși susțin că nu prea avem produse tradițional-românești. Primul care a semnat pentru proiectul de lege, adoptat deja de Senat, a fost chiar președintele PSD, Liviu Dragnea, conform Libertatea.

Iniţial, această sărbătoare trebuie să fie pe 11 septembrie, dar realizând cât de prost ar fi picat fix în ziua comemorării atentatului terorist din 2001 din SUA, au mutat-o pe 15 septembrie, căci în săptămâna aceea se sărbătorește Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul.

Proiectul de lege care prevede Ziua Națională a Gastronomiei și a Vinului Românesc a trecut de Senat și va ajunge la votul deputaților. A trecut destul de repede, mai ales că primul susținător al proiectului este chiar șeful PSD, Liviu Dragnea.

”A semnat, pur și simplu. Mi-a zis că e o inițiativă bună”, ne-a povestit deputatul Mihai Mohaci, iniţiatorul de drept al proiectului.

Deputatul susţine că tocmai pentru că îi place să deguste, vrea să ducă gastronomia la un alt nivel. Și o face chiar prin expunerea de motive:

„O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca naţiune şi, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească şi bizantină. Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile”, se arată în expoziţia de motive.

Iar Ziua națională a Gastronomiei și Vinului Românesc ar urma să arate cam așa:

”O deschidere festivă a Asociației Bucătarilor și o prezentare pe platouri a fiecărui produs, cu degustare și cu vânzare, în final. Autoritățile locale ar putea fi implicate, printr-un gastro-program. La mâncare stăm foarte bine. Măiestria bucătarilor se poate realiza și din produse românești, produse ecologice, dar produse și din zona mediteraneeană”, a mai spus Mihai Mohaci.