Săptămâna debutează cu o ședință CNSU. Oficialii actualizează lista țărilor din zona verde și cea galbenă, dar ar putea stabili și alte măsuri în lupta cu pandemia de COVID-19 (VIDEO)

Publicat: 06 07. 2020, 10:33
Foto: pixabay.com

Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește într-o ședință, luni, în care oficialii români vor actualiza lista țărilor din așa-zisele zone verde și galbenă. Tot atunci, autoritățile ar putea stabili și alte măsuri pentru strategia României de răspuns la criza COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ședință CNSU, la început de săptămână.Oficialii actualizează lista țărilor din zona verde și cea galbenă

Autoritățile actualizează, luni, lista țărilor din zona verde și din cea galbenă. În prezent, momentul pare mai degrabă o formalitate, având în vedere că, după decizia de neconstituționalitate luată de Curtea Constituțională a României (CCR), persoanele care vin din țările respective nu mai pot fi plasate în carantină. Totuși, chiar luni, Guvernul Orban se întrunește într-o ședință în care este dezbătut și proiectul de lege pentru punerea în acord a cerințelor CCR cu privire la carantină, izolare și internare obligatorie.

„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a declarat Nelu Tătaru, duminică seară, la Realitatea Plus, potrivitAgerpres.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că recomandarea sa „către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare.E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”.

Autoritățile ar putea stabili și alte măsuri în lupta cu pandemia de COVID-19

Tot în ședința CNSU de luni, autoritățile din România ar putea lua noi măsuri în lupta cu pandemia de coronavirus, în condițiile în care, săptămâna trecută, numărul de cazuri noi de COVID-19 depistate zilnic a depășit în mai multe rânduri borna de 400. În plus, reprezentanții sectorului HoReCa, care au avut o întâlnire cu mai mulți oficiali din Guvernul Orban săptămâna trecută, susțin că restaurantele în spații închise și-ar putea relua activitatea din 10 iulie.

„Hai să fim cinstiți. Autoritățile statului nu pot fi prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun. Sigur, există o prezență, se fac controale, se dau sancțiuni, se dau amenzi, s-au și suspendat autorizații pentru anumite firme care n-au respectat regulile. Pe de altă parte, repet, nu poți să fii peste tot. Aici trebuie transportatorul, de exemplu, să aibă grijă dacă firmele, managementul companiilor sau cei care sunt implicați nu sunt alături de noi în respectarea regulilor atunci când văd că cineva nu respectă regulile. Nouă ne este foarte greu să controlăm tot și nici nu e bine să controlezi tot într-o societate. Hai să fim cinstiți! Dacă își asumă cineva că vrea să controleze orice se întâmplă în orice activitate, înseamnă că ne întoarcem cu 30 de ani în timp”, spunea Ludovic Orban, săptămâna trecută, când a fost invitat la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, în direct pe B1 TV.