Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat planul și scopurile ascunse pe care minsitrul Justiției, Tudorel Toader le-a urmărit prin propunerea de revocare a șefei DNA, precizând că această inițiativă nu ar fi pornit de la premiza că Kovesi va fi demisă.
„După opinia mea, nici Tudorel Toader, nici PSD n-au declanșat Operațiunea luând în calcul fie și măcar o clipă posibilitatea ca președintele să accepte propunerea de revocare. Mai mult, cutez să susțin că propunerea de revocare a fost făcută tocmai știindu-se că șefa DNA va rămîne în funcție. În condițiile puternicului sprijin intern și extern de care se bucură Codruța Kovesi, identificată, chiar dacă în chip incorect, cu lupta împotriva corupției din România, revocarea ar fi un eveniment pentru care PSD nu e pregătit să-i facă față. Din acest punct de vedere, putem spune că propunerea de revocare n-a urmărit din start obținerea unui rezultat privind șefia DNA. A urmărit obținerea unui ce profit de fiecare dintre cei implicați în mecanism: pentru Tudorel Toader, pentru Liviu Dragnea, pentru Klaus Iohannis. Să vedem ce-a vizat Tudorel Toader.”, scrie jurnalistul pe blogul său.
Jurnalistul exclude scenariul potrivit căruia ministrul ar fi acţionat la comandă și precizează că principalul scop al demarării revocării șefei DNA a vizat obținerea de capital politic.
„Indiscutabil, Tudorel Toader a acționat în postură de ministru politic și nu de tehnocrat prin propunerea de revocare. A reduce gestul său la un act de îndeplinire a unei comenzi, la expresia spaimei de a nu fi demis, ar fi o prostie. Tudorel Toader a acționat și în nume propriu, potrivit unor interese. Primul se referă la obținerea de capital politic din partea electoratului PSD. Nu trebuie trecut cu vederea că Tudorel Toader a preferat să se exprime la televiziunile apropiate de PSD, că nimic din activitatea sa publică în calitate de ministru nu ne face să-l înscriem printre TeFeLiști. În condițiile în care Liviu Dragnea, dar și alți lideri PSD au evitat și evită să se pronunțe ferm pentru revocarea Codruței Kovesi, gestul comis de Tudorel Toader a primit în ochii electoratului PSD-ALDE valoarea unui act de mare curaj. Tudorel Toader a devenit eroul activului și electoratului PSD. Dacă ar candida la Congres la o funcție înaltă ar fi ales cu ovații. Mai puternice decît cele cu care ar putea fi ales Liviu Dragnea”, a mai scris Cristoiu.
Al doilea interes urmărit de ministrul Toader se referă la întărirea poziției sale la Justiție.
“Am mai scris că autoritatea ministrului asupra procurorilor a fost una dintre marile dureri ale miniștrilor din anii anteriori, cu excepția Monicăi Macovei, o marionetă a lui Traian Băsescu, fericită că umblă cu mașină de la SPP. Toți miniștri Justiției care i-au urmat Monicăi Macovei ( cu excepție Ralucăi Prună) s-au confruntat cu lipsa de autoritate a ministrului Justiției în numele independenței magistraților, magistrați în rîndul cărora au promovat, în chip anticonstituțional și colegii lui Zdreanță, Procurorii DNA. Tudorel Toader și-a propus din start o bătălie pentru recîștigarea puterii de ministru prin aplicarea în fine a acestei prevederi. Momentul cheie al acestei bătălii l-a constituit cel din seara zilei de miercuri, 29 martie 2017, cînd, pentru prima oară după 15 ani, un ministru al Justiţiei şi-a permis să concretizeze prevederea constituţională. Luînd ca exemplu nu un șef de Parchet oarecare, ci pe Ea, înșăși Codruța Kovesi, Slujirea, Nefertitit, Echidistanța, Neprețuita, Viteaza.”, conchide Cristoiu.