Roxana Mînzatu, despre numirea sa ca vicepreședinte al CE: „E un moment de mândrie pentru țara noastră, pentru că e portofoliul României” / Ce presupune funcția sa de comisar și cum răspunde criticilor (VIDEO)

Roxana Mînzatu, despre numirea sa ca vicepreședinte al CE: „E un moment de mândrie pentru țara noastră, pentru că e portofoliul României” / Ce presupune funcția sa de comisar și cum răspunde criticilor (VIDEO)

Roxana Mînzatu, viitor vicepreședinte cu atribuții executive în Comisia Europeană și viitorul comisar pentru Oameni, Competențe și Pregătire, a explicat marți, pentru B1 TV, ce implicații au aceste funcții și de ce ocuparea lor reprezintă o victorie pentru România. Mînzatu a răspuns și celor care acuză că România a primit un portofoliu prea slab de comisar.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Alex Vlădescu.

Roxana Mînzatu, despre funcțiile obținute în Comisia Europeană

„E, din punctul meu de vedere, o victorie a proiectului de țară ”România puternică în Europa puternică”. Premierul Ciolacu, de altfel, a avut acest obiectiv în toată activitatea sa și iată că acum, pe lângă cei doi vicepreședinți aleși în Parlamentul European care sunt români, Victor Negrescu și Nicu Ștefănuță, și Comisia Europeană, instituția-motor a proiectului integrării, cea care inițiază legile europene și gestionează bugetul UE… România primește postul de vicepreședinte executiv. E prima dată când țara noastră, stat membru de generație nouă, primește acest rol la masa decizională și nu cred că cineva poate să conteste că e un moment de mândrie pentru țara noastră, pentru că e portofoliul României!

Postul asociază atribuții în domeniul social și, de fapt, portofoliul se și numește People- Skills – Oameni-Competențe. Sunt unii care azi au încercat să spună că oamenii nu ar fi importanți în ce muncește Comisia Europeană. Cred că oamenii, cei care ne urmăresc, ar fi în dezacord.
Până la urmă, dacă vorbim de o Europă competitivă, prosperă, totul se face cu oameni, cu lucrători, specialiști, resurse umane talentate, pentru standardul de viață al europenilor. Acest portofoliu social se ocupă cu legislație, finanțare și politici exact pentru asta, ocupare, creare de locuri de muncă, relații de muncă și protejarea drepturilor lucrătorilor, dialog social patronate – sindicate – societate civilă, competențe pe o piață a muncii foarte dinamică, unde avem deficite pe anumite industrii, unde avem evoluții foarte alerte, unde automatizarea își face simțită prezența și trebuie să pregătim oamenii din mers să se adapteze, partea de educație, tot ce înseamnă pregătirea sistemelor educaționale pentru ca ele să livreze ce e cerut pe piața muncii”, a explicat Roxana Mînzatu, pentru B1 TV.

Bugetul total al domeniului social e de circa 20% din totalul bugetului multianual al Uniunii, a precizat aceasta.

Cum răspunde Roxana Mînzatu criticilor

Ea a răspuns astfel celor care acuză că România nu a primit un portofoliu suficient de important: „Înțelegem cu toții, înțeleg și eu că în România e campanie electorală și atunci trebuie în această cheie să citim multe dintre declarațiile pe care le vedem în aceste zile. Președinta von der Leyen în toate declarațiile sale, Mari Draghi în raportul său au spus că e cheie, esențial să investim în oameni, altfel Europa nu se poate relansa economic. Altfel, politic eu spun așa: o Românie puternică în Europa se bazează pe echipă, eu am candidat pe o listă comună cu colegii din PNL și PSD, având deziteratul unei Românii puternice și de a face echipă pentru a fi mai influenți la nivelul UE. Poziția aceasta de vicepreședinte aparține României în ansamblul său pentru următorii cinci ani, după ce trecem de audieri, și e bine ca împreună să facem ca ea să fie cât mai relevantă în definirea legislației europene, care să fie benefică pentru toți cetățenii, inclusiv pentru români”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`